Jakie właściwości posiada jagoda?
Jagody polecane są osobom otyłym i z nadwagą, a także osobom, które są na diecie. Owoce te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i są idealne dla osób chorych na cukrzycę lub insulinoodporność.
Mają działanie antyoksydacyjne, chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych na organizm i opóźniające procesy starzenia. Świeże owoce wspomagają pracę jelit i sprawdzą się w przypadku zaparć. Wpływają korzystnie na układ krążenia, mogą przyczyniać się do spadku poziomu złego cholesterolu frakcji LDL.
Suszone owoce jagody działają ściągająco, zapierająco i przeciwbiegunkowo. Jagoda dobrze wpływa na wzrok jest zalecana w przypadku osłabienia wzroku czy np. chorób oczu takich jak zaćma, nadciśnienie śródgałkowe czy retinopatia cukrzycowa.
Wartości odżywcze jagód
Jagody są owocami niskokalorycznymi, zawierają ok. 50 kcal w 100 g. Jagody są źródłem błonnika pokarmowego, który występuje w ilości ok. 3,2 g w 100 g.
Są one źródłem:
- węglowodanów ok. 9 g/100 g,
- małych ilości białka ok. 0,8 g/100 g
- tłuszczu ok. 0,6 g/100 g
Jagody są również źródłem wielu witamin, obfitują zwłaszcza w witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Zawierają też składniki mineralne takie jak:
- fosfor
- potas
- wapń
- miedź
- magnez
- żelazo
- mangan
Do związków bioaktywnych charakterystycznych dla jagody należą:
- antocyjany
- garbniki
- flawonoidy
- kwasy organiczne
Co można zrobić z jagód?
Jagoda najlepiej smakuje świeża zerwana prosto z krzaka. Z tych owoców można również przygotować dżemy, soki, konfitury, ciasta i desery a nawet nalewki. Jagoda jest również wykorzystywana w wielu suplementach diety.