Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Leśny skarb. Jagody i ich właściwości

Jagody najczęściej kojarzą się z ciepłym latem. To właśnie wtedy w lasach pojawia się pełno malutkich, grantowych kuleczek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że jagody nie tylko ładnie wyglądają, ale mają także bardzo dużo korzyści prozdrowotnych, zaliczane są również do grona polskich superfoods – czyli tzw. superowoców.

Zdjęcie autorstwa Burst z Pexels

Jakie właściwości posiada jagoda?

Jagody polecane są osobom otyłym i z nadwagą, a także osobom, które są na diecie. Owoce te charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i są idealne dla osób chorych na cukrzycę lub insulinoodporność.

Mają działanie antyoksydacyjne, chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych na organizm i opóźniające procesy starzenia. Świeże owoce wspomagają pracę jelit i sprawdzą się w przypadku zaparć. Wpływają korzystnie na układ krążenia, mogą przyczyniać się do spadku poziomu złego cholesterolu frakcji LDL.

Suszone owoce jagody działają ściągająco, zapierająco i przeciwbiegunkowo. Jagoda dobrze wpływa na wzrok jest zalecana w przypadku osłabienia wzroku czy np. chorób oczu takich jak zaćma, nadciśnienie śródgałkowe czy retinopatia cukrzycowa.

Wartości odżywcze jagód

Jagody są owocami niskokalorycznymi, zawierają ok. 50 kcal w 100 g. Jagody są źródłem błonnika pokarmowego, który występuje w ilości ok. 3,2 g w 100 g.

Są one źródłem:

  • węglowodanów ok. 9 g/100 g,
  • małych ilości białka ok. 0,8 g/100 g
  • tłuszczu ok. 0,6 g/100 g

Jagody są również źródłem wielu witamin, obfitują zwłaszcza w witaminy z grupy B oraz witaminę C. 

Zawierają też składniki mineralne takie jak:

  • fosfor
  • potas
  • wapń
  • miedź
  • magnez
  • żelazo
  • mangan

Do związków bioaktywnych charakterystycznych dla jagody należą:

  • antocyjany
  • garbniki
  • flawonoidy
  • kwasy organiczne

Co można zrobić z jagód?

Jagoda najlepiej smakuje świeża zerwana prosto z krzaka. Z tych owoców można również przygotować dżemy, soki, konfitury, ciasta i desery a nawet nalewki. Jagoda jest również wykorzystywana w wielu suplementach diety.

 



Źródło: niezalezna.pl

Mariola Łukawska