Kolagen i jego właściwości
Naturalny kolagen w naszym organizmie jest od zawsze, jednak z wiekiem ubywa go i zbiega się to w czasie ze starzeniem. To zmarszczki są skutkiem niedoboru kolagenu.
Kolagen jest najważniejszym składnikiem tkanki łącznej u ludzi i zwierząt.
W tkankach ludzkich wyróżnia się 29 typów kolagenu. Najbardziej poznane to:
typ I - występuje m.in.: w skórze, ścięgnach, kościach, tętnicach
typ II - wchodzi w skład wyłącznie chrząstek
Kolagen występuje również w sercu, mózgu, nerkach, jelitach, mięśniach i wielu innych organach. Tak więc cały organizm zbudowany jest z kolagenu i to on jest podstawą naszego życia.
Kolagen odpowiada również za lepsze wchłanianie minerałów, zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne wraz z bólem oraz pomaga w procesie ochronnym i naprawczym w tkankach kostnych i chrzęstnych. Kolagen do takie stopnia ma wpływ na organizm człowieka, że jego brak przy najmniejszym urazie kończyłby się śmiercią.
Białka kolagenowe zapewniają elastyczność, sprężystość, twardość oraz sztywność tkanek i narządów. Odpowiadają również za krzepnięcie krwi, zrastaniu się kości, a nawet za gojenie ran.
Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
Kolagen zaczyna stopniowo zanikać w naszym organizmie po 25. roku życia. Całkowite zaniknięcie przypada na 50-60 lat. Menopauza również posiada silny wpływ na proces biosentezy kolagenu.
Na zanikanie włókien kolagenowych oraz zaburzenia w ich syntezie ma wpływ:
- wiek
- wzmożony wysiłek fizyczny,
- zaburzenia hormonalne,
- stres,
- nadmierne oddziaływanie promieni słonecznych
- występujące choroby
Niedobory kolagenu widać już w pogorszeniu kondycji skóry, włosów i paznokci. Na twarzy pojawiają się zmarszczki, bruzdy, skóra traci jędrność i elastyczność. Włosy i paznokcie stają się kruche i łamliwe. Kości z kolei stają się bardziej podatne na złamania, gorzej się zrastają i pojawia się ból w stawach.
Gdzie znajdziemy kolagen?
Największym źródłem kolagenu są produkty pochodzenia zwierzęcego:
- mięso wieprzowe,
- mięso wołowe,
- ryby
- ośmiornice
- kości zwierzęce
- skóra
- ścięgna
- kurze łapki
W czasie długiego gotowania tego mięsa powstaje hydrolizacja kolagenu, a wywar z gotowania podnosi poziom białka kolagenowego.
Drugim łatwiejszym sposobem jest suplementacja kolagenem.
Jak zrobić domowy kolagen?
Kolagen do picia możemy sami sobie wykonać w domu, kiedy chcemy i w jakiej ilości. Należy ugotować domowy rosół najlepiej na kurzych łapkach, wieprzowych golonkach lub z innym mięsem, które zawiera duże ilości kolagenu. Taki rosół gotujemy od kilku do kilkunastu godzin. Gdy wystygnie i zetnie się jak galareta możemy być pewni, że mamy rosół kolagenowy.