Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni • • •

Jak gotować ziemniaki? Kilka niuansów może zaskoczyć

Jak ugotować ziemniaki? Ile gotować ziemniaki? Na te z pozoru błahe pytania, odpowiedzi nie są wcale tak oczywiste. Wystarczy wiedzieć o kilku istotnych krokach, by ich przygotowanie odbyło się bez większych problemów. Po drodze jednak jest kilka zagwozdek… Po kolei.

zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com/@Couleur

Jak gotować ziemniaki? Przyda się woda! Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Zatem - im większy ziemniak, tym dłużej się gotuje. Co zrobić, by skrócić czas oczekiwania? Wystarczy pociąć ziemniaki na mniejsze kawałki - nic prostszego!

Kolejna istotna wskazówka. Podczas obierania ziemniaków, starajmy się zanurzać nóż bardzo płytko, tak, aby odchodziła od nich sama ciemna warstwa. Wcale nie chodzi tutaj o chorobliwą oszczędność. Wiele wartości odżywczych znajduje się w ziemniaku tuż pod jego skórką.

Co do wartości odżywczych - warto zachować w warzywie jak najwięcej witaminy C. Jak? Tutaj znaczenie ma temperatura wody, w jakiej przebywa ziemniak. Witamina łatwo zanika w zimnej wodzie. Co zrobić, by zachować jak najwięcej witaminy C w ziemniaku? Należy je wrzucać do już wrzącej wody.

Kolejnym sprawdzonym sposobem na idealnie ugotowane ziemniaki jest dodanie kilku łyżek oleju do wody, w której się gotują. Funkcjonuje nawet przekonanie, że do gotujących się ziemniaków dodać należy zasmażoną wcześniej cebulę.

Jak gotować ziemniaki? To kilka prostych kroków

  1. Wybierz ziemniaki podobnych rozmiarów. Jeśli to niemożliwe, pokrój większe warzywa na mniejsze kawałki. To zdecydowanie ułatwi gotowanie - wszystkie będą gotowe w podobnym czasie.
  2. Obranie ziemniaków. Warto użyć do tego obieraczki, która pozbawi warzywo wyłącznie cienkiej warstwy. Zostanie, to co najcenniejsze, a co znajduje się tuż po skórką.
  3. Po obraniu, umyj ziemniaki w zimnej wodzie.
  4. Zalanie garnka wodą i oczekiwanie na temperaturę wrzenia. Według preferencji, można dorzucić szczyptę soli. Gdy woda się gotuje, dodaj ostrożnie ziemniaki.
  5. Pod przykryciem, ziemniaki gotuj ok. 20-30 minut. Woda kipi? Można ją w łatwy sposób zatrzymać. Wystarczy, że między górnym rantem garnka a pokrywką położymy płaską łopatkę. Warto też zmniejszyć ogień bądź stopień pracy kuchenki indukcyjnej.
  6. Chcąc sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe, użyj widelca. Delikatnie nakłuj warzywo. Jeśli ostrze sztućca gładko wchodzi w ziemniak, te są już gotowe.
  7. Tak ugotowane ziemniaki należy odcedzić. Przyda się sito bądź durszlak.
  8. Smacznego!

Ziemniaki w mundurkach

To można gotować nieobrane ziemniaki? Oczywiście! Ziemniaki w mundurkach mają swoich zwolenników, którym ani się śni je obierać. Nadadzą się klasycznie - do obiadu, ale także do sałatek czy innych potraw.

Ziemniaki w mundurkach gotuje się bardzo prosto. Wybieramy ziemniaki tej samej wielkości. Trzeba je dokładnie umyć. Po tym, wstawiamy warzywa do wrzącej i osolonej wody. Czas gotowania? Różnie. Małe ziemniaki gotujemy około 20 minut, średniej wielkości ziemniaki - około pół godziny. 

Ziemniaki odcedzamy i zostawiamy odkryte, aby odparowały. Obieramy je ze skórki, gdy tylko na to pozwolą. Czyli gdy przestygną na tyle, że da się je utrzymać w dłoniach. Ziemniaki w mundurkach można też obierać od razu, gdy są gorące. Potrzebne będą wówczas specjalne widełki bądź - dla bardziej wprawionych - widelec.
 

 



Źródło: haps.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska