Jak ugotować ziemniaki? Ile gotować ziemniaki? Na te z pozoru błahe pytania, odpowiedzi nie są wcale tak oczywiste. Wystarczy wiedzieć o kilku istotnych krokach, by ich przygotowanie odbyło się bez większych problemów. Po drodze jednak jest kilka zagwozdek… Po kolei.
Jak gotować ziemniaki? Przyda się woda! Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Zatem - im większy ziemniak, tym dłużej się gotuje. Co zrobić, by skrócić czas oczekiwania? Wystarczy pociąć ziemniaki na mniejsze kawałki - nic prostszego!
Kolejna istotna wskazówka. Podczas obierania ziemniaków, starajmy się zanurzać nóż bardzo płytko, tak, aby odchodziła od nich sama ciemna warstwa. Wcale nie chodzi tutaj o chorobliwą oszczędność. Wiele wartości odżywczych znajduje się w ziemniaku tuż pod jego skórką.
To można gotować nieobrane ziemniaki? Oczywiście! Ziemniaki w mundurkach mają swoich zwolenników, którym ani się śni je obierać. Nadadzą się klasycznie - do obiadu, ale także do sałatek czy innych potraw.
Ziemniaki w mundurkach gotuje się bardzo prosto. Wybieramy ziemniaki tej samej wielkości. Trzeba je dokładnie umyć. Po tym, wstawiamy warzywa do wrzącej i osolonej wody. Czas gotowania? Różnie. Małe ziemniaki gotujemy około 20 minut, średniej wielkości ziemniaki - około pół godziny.
Ziemniaki odcedzamy i zostawiamy odkryte, aby odparowały. Obieramy je ze skórki, gdy tylko na to pozwolą. Czyli gdy przestygną na tyle, że da się je utrzymać w dłoniach. Ziemniaki w mundurkach można też obierać od razu, gdy są gorące. Potrzebne będą wówczas specjalne widełki bądź - dla bardziej wprawionych - widelec.