Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Kreml: Putin zgodził się na wstrzymanie ostrzału infrastruktury energetycznej na 30 dni • • •

Fakty o kawie, które warto wiedzieć

Kawa, znana od wieków, to jeden z najchętniej spożywanych napojów na świecie. Nie od dziś wiadomo, pomimo wielu krążących mitów, że kawa zawiera liczne właściwości zdrowotne. Spożywana w odpowiednich ilościach może korzystnie wpływać na nasz organizm. Sprawdź, jakie są fakty i jakie właściwości ma kawa.

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@Christoph

Choć niektórzy twierdzą, że kawa jest taką samą używką co alkohol, wyniki wielu badań pokazują jej korzystne działanie na nasz organizm. Kawa to złożony napar ziołowy, zawierający około 1000 substancji roślinnych, gdzie wiele z nich charakteryzuje się wysoką aktywnością biologiczną. Jej wartość odżywcza różni się w zależności od gatunku rośliny, z której pozyskiwane są owoce kawowca, warunków uprawy czy procesu przetwórczego. 

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych na świecie. Cechuje się silnym smakiem i aromatem oraz wysoką zawartością związków, które korzystnie oddziałowują na organizm człowieka. Dlatego warto rozważyć włączenie kawy do swojego codziennego menu. Spożywana w umiarkowanych ilościach jest bezpieczna dla organizmu.

Zawartość kofeiny w kawie

  • Espresso (25-35 ml) – ok. 65 mg kofeiny.
  • Kawa parzona (200 ml) – ok. 70-140 mg kofeiny.
  • Cappuccino (250 ml) – ok. 65 mg kofeiny.
  • Kawa rozpuszczalna (250 ml) – 50-80 mg kofeiny.
  • Kawa bezkofeinowa (250 ml) – ok. 1-7 mg kofeiny. 
  • Puszka popularnego napoju gazowanego – w zależności od rodzaju – ok. 34-114 mg kofeiny.

Kawa poprawia pamięć i koncentrację 

Kawa pobudza organizm. Kofeina oraz inne składniki jak teofilina i teobromina, oddziałują na nasz centralny układ nerwowy. Co to oznacza? Impulsy elektryczne przyspieszają przepływ w mózgu, co przekłada się na pobudzenie naszego umysłu, poprawę koncentracji oraz pamięci krótkotrwałej. Największe oddziaływanie kawy możemy odczuwać po kilku godzinach, gdzie stężenie kofeiny we krwi jest największe.

Kawa zmniejsza ryzyko depresji 

Kawa to nadal częsty obiekt badań naukowych. Jak wykazało jedno z nich, przeprowadzone na grupie kilkudziesięciu kobiet, wykazało, że spożywanie jednej filiżanki kawy w ciągu tygodnia może zmniejszać ryzyko wystąpienia depresji o około 15% w porównaniu do osób, które nie spożywają kofeiny.

Kawa działa przeciwnowotworowo

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer) sklasyfikowała kawę jako produkt nie rakotwórczy dla organizmu ludzkiego. Ze względu na wysoką zawartość fitozwiązków przypisuje się jej nawet właściwości przeciwnowotworowe. Badania informują, że kawa może zmniejszać występowanie raka wątroby, żołądka, pęcherzyka żółciowego i jamy ustnej

Kawa a refluks 

Kofeina zwiększa objawy choroby refluksowej przełyku. Dodatkowo stymuluje wydzielanie kwasu solnego i soku żołądkowego, dlatego osobom z chorobami gastroenterologicznymi powinno zalecać się jej ograniczenie.

Kawa działa moczopędnie 

Czy kawa odwadnia organizm? Prawda jest taka, że faktycznie kawa ma silne działanie moczopędne, co powoduje wypłukiwaniem wody z organizmu, często razem z wieloma składnikami odżywczymi. Pijąc spore ilości kawy, warto pamiętać o odpowiednim uzupełnianiu płynów.

Kawę można przedawkować

Picie kawy posiada wiele zalet, ale ważny jest umiar. Jeśli przesadzimy z jej piciem mogą wystąpić u nas negatywne działania. Dla dorosłej osoby dawka kofeiny, uznawaną za bezpieczną, to poniżej 300 mg na dobę. Powyżej 500 mg jest już uznawane za przedawkowanie, natomiast powyżej 2000 mg - za zatrucie kofeiną.

Skutki przedawkowania kofeiny:

  • zdenerwowanie,
  • niepokój,
  • drgawki,
  • rozkojarzenie,
  • uderzenia gorąca,
  • zawroty głowy,
  • problemy z koncentracją,
  • problemy ze snem,
  • silne pobudzenie. 

Kawa, jako źródło magnezu 

Czy kawa wypłukuje magnez? To już zdecydowanie mit o kawie, że nie powinniśmy pić kawy ze względu na znaczną utratę magnezu. Kofeina faktycznie powoduje wypłukiwanie magnezu i wapnia. Jednakże z drugiej strony warto pamiętać, że kawa składa się nie tylko z kofeiny, ale również to dobre źródło magnezu. W jednej filiżance espresso znajduje się około 24 mg magnezu, natomiast kofeina wypłukuje nam ilość magnezu równą 4 mg magnezu.

Kawa a nadciśnienie tętnicze

Naukowcy badają zależności pomiędzy kawą a ciśnieniem krwi. Wykazano, że regularne picie kawy nie zwiększa ryzyka wystąpienia nadciśnienia. Picie kawy może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, natomiast to zależy jak często ją spożywamy. Wśród osób, które nie piją kawy regularnie, jej spożycie może powodować wzrost ciśnienia o 5-15 mmHg. Natomiast efekt ten nie jest tak widoczny wśród osób, które regularnie raczą się jej smakiem. W tym przypadku wzrost ciśnienia tętniczego jest u nich niewielki, średnio 0,5-2,0 mmHg. Wykazano również jej ochronny wpływ na chorobę wieńcową i udar mózgu.

Kawa a ból głowy

Picie kawy może działać przeciwbólowo. Wiele dostępnych preparatów zawiera w swoim składzie właśnie kofeinę i paracetamol. Jak pokazują niektóre badania, to połączenie może powodować lepszy efekt.

Pamiętajmy, że kofeina przyjmowana w bezpiecznych ilościach może powodować wiele korzyści dla zdrowia. Nie musimy z niej całkowicie rezygnować. Oczywiście jeśli komuś kawa szkodzi lub powoduje działania niepożądane to najlepiej będzie ją ograniczyć lub całkowicie zrezygnować.  

 

 



Źródło: upacjenta.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska