PODMIANA - Przestają wierzyć w Trzaskowskiego » CZYTAJ TERAZ »

Dlaczego warto jeść ryby? Ich kwasy tłuszczowe wspierają zdrowie płuc

Badanie opublikowane w „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” dowodzi, że kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mogą przyczynić się do poprawy zdrowia płuc. Omega-3, które znajdują się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, zostały zidentyfikowane jako czynnik mający pozytywny wpływ na układ oddechowy. Dotychczasowe badania sugerowały, że właśnie te kwasy tłuszczowe mogą działać przeciwzapalnie, a zapalenia mają związek ze spadkiem wydolności płuc i rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).

ryby, ryba na talerzu
ryby, ryba na talerzu
Vidal Balielo Jr./pexels

Naukowcy z Cornell University w Ithaca przeprowadzili badanie obejmujące ponad 15 tysięcy Amerykanów o różnym pochodzeniu etnicznym. Uczestnicy badania byli na początku badania ogólnie zdrowi, a większość z nich nie miała objawów przewlekłych chorób płuc. Podczas badania monitorowano poziom kwasów omega-3 we krwi badanych. Dodatkowo, oceniano funkcje płuc na podstawie dwóch wskaźników - natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (FEV1) oraz natężonej pojemności życiowej (FVC). Wskaźniki te informują o zdolności płuc do wydmuchnięcia powietrza oraz o największej objętości powietrza, którą można wydmuchać podczas szybkiego wydechu.

Wyniki badania wykazały, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi wiązał się z mniejszym spadkiem funkcji płuc w trakcie obserwacji. U osób, które miały wyższy poziom tych związków, stwierdzono również mniejsze zwężenie oskrzeli. Najmocniejszy związek odnotowano w odniesieniu do kwasu dokozaheksaenowego, który występuje w tłustych rybach morskich, takich jak tuńczyk, łosoś czy sardynki, a także w owocach morza. Można go również suplementować.

Drugą część badania przeprowadzono na danych genetycznych zebranych w brytyjskim biobanku UK Biobank, obejmujących ponad 500 tysięcy pacjentów z różnych krajów europejskich. Analizując obecność wariantów genów wpływających na poziom kwasów omega-3 we krwi, naukowcy potwierdzili, że wyższy poziom tych kwasów wiązał się z lepszym zdrowiem płuc.

Wyniki tego obszernego badania sugerują, że składniki odżywcze o działaniu przeciwzapalnym mogą być korzystne dla zdrowia płuc. Badacze podkreślają, że analizowano zdrowych dorosłych, ale w trakcie ciągle trwającego projektu badawczego naukowcy obserwują teraz pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, w tym palaczy. Celem jest zweryfikowanie, czy pozytywny związek między poziomem omega-3 a funkcją płuc dotyczy również osób z chorobami płuc.

Warto zauważyć, że diety bogate w kwasy omega-3 już wcześniej były zalecane w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca. Teraz wyniki tego badania wskazują na ich potencjalne korzyści również dla zdrowia płuc. 

Wiemy dużo na temat roli diety w profilaktyce nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, ale jej rola w chorobach płuc jest za mało sprawdzana w badaniach. Ta praca dostarcza kolejnych dowodów na to, że kwasy omega-3, które są elementem zdrowej diety, mogą być ważne również dla zdrowia płuc.

– komentuje współautorka badania dr Patricia A. Cassano z Cornell University w Ithaca.

Obecnie Departament Rolnictwa USA zaleca spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3. Oprócz ryb, kwas omega-3 można znaleźć także w niektórych orzechach i olejach roślinnych.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

#ryba do jedzenia #dlaczego warto jeść ryby #kwasy omega-3

MaŁu