Badanie opublikowane w „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” dowodzi, że kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mogą przyczynić się do poprawy zdrowia płuc. Omega-3, które znajdują się przede wszystkim w rybach morskich i owocach morza, zostały zidentyfikowane jako czynnik mający pozytywny wpływ na układ oddechowy. Dotychczasowe badania sugerowały, że właśnie te kwasy tłuszczowe mogą działać przeciwzapalnie, a zapalenia mają związek ze spadkiem wydolności płuc i rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Naukowcy z Cornell University w Ithaca przeprowadzili badanie obejmujące ponad 15 tysięcy Amerykanów o różnym pochodzeniu etnicznym. Uczestnicy badania byli na początku badania ogólnie zdrowi, a większość z nich nie miała objawów przewlekłych chorób płuc. Podczas badania monitorowano poziom kwasów omega-3 we krwi badanych. Dodatkowo, oceniano funkcje płuc na podstawie dwóch wskaźników - natężonej objętości wydechowej pierwszosekundowej (FEV1) oraz natężonej pojemności życiowej (FVC). Wskaźniki te informują o zdolności płuc do wydmuchnięcia powietrza oraz o największej objętości powietrza, którą można wydmuchać podczas szybkiego wydechu.
Wyniki badania wykazały, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi wiązał się z mniejszym spadkiem funkcji płuc w trakcie obserwacji. U osób, które miały wyższy poziom tych związków, stwierdzono również mniejsze zwężenie oskrzeli. Najmocniejszy związek odnotowano w odniesieniu do kwasu dokozaheksaenowego, który występuje w tłustych rybach morskich, takich jak tuńczyk, łosoś czy sardynki, a także w owocach morza. Można go również suplementować.
Drugą część badania przeprowadzono na danych genetycznych zebranych w brytyjskim biobanku UK Biobank, obejmujących ponad 500 tysięcy pacjentów z różnych krajów europejskich. Analizując obecność wariantów genów wpływających na poziom kwasów omega-3 we krwi, naukowcy potwierdzili, że wyższy poziom tych kwasów wiązał się z lepszym zdrowiem płuc.
Wyniki tego obszernego badania sugerują, że składniki odżywcze o działaniu przeciwzapalnym mogą być korzystne dla zdrowia płuc. Badacze podkreślają, że analizowano zdrowych dorosłych, ale w trakcie ciągle trwającego projektu badawczego naukowcy obserwują teraz pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, w tym palaczy. Celem jest zweryfikowanie, czy pozytywny związek między poziomem omega-3 a funkcją płuc dotyczy również osób z chorobami płuc.
Warto zauważyć, że diety bogate w kwasy omega-3 już wcześniej były zalecane w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca. Teraz wyniki tego badania wskazują na ich potencjalne korzyści również dla zdrowia płuc.
Wiemy dużo na temat roli diety w profilaktyce nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych, ale jej rola w chorobach płuc jest za mało sprawdzana w badaniach. Ta praca dostarcza kolejnych dowodów na to, że kwasy omega-3, które są elementem zdrowej diety, mogą być ważne również dla zdrowia płuc.
Obecnie Departament Rolnictwa USA zaleca spożywanie co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kwasów omega-3. Oprócz ryb, kwas omega-3 można znaleźć także w niektórych orzechach i olejach roślinnych.