10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Dieta idealna? Moc witamin i niewiele kalorii. Wszystko to znajdziesz w dyni!

Sezon na dynie już w pełni. Występują one w wielu odmianach i wariantach kolorystycznych, choć najpopularniejsza jest bez wątpienia dynia pomarańczowa. Niezależnie od koloru i odmiany dynia sama w sobie ma wiele wartości odżywczych, jest bogata w witaminy i minerały oraz posiada niewiele kalorii. Brzmi jak przepis na dietę idealną? A to zaledwie część dobroczynnych właściwości tych warzyw. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Chociaż w naszych kuchniach najczęściej zadomowiła się dynia piżmowa oraz dynia olbrzymia, warto również sięgnąć po inne odmiany, które niekiedy potrafią zaskoczyć.

Zdjęcie autorstwa Jacqueline Smith z Pexels

Dynia i jej właściwości odżywcze

Wartości odżywcze dyni w 100 g - surowej/ugotowanej:
Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Białko ogółem - 1.00/0.72 g
Tłuszcz - 0.10/0.07 g
Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik - 0.5/1.1 g
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna - 0.600/0.413 mg
Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy - 16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K - 1.1/0.8 µg
Wapń – 21/15 mg
Żelazo - 0.80/0.57 mg
Magnez - 12/9 mg
Fosfor - 44/30 mg
Potas - 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk - 0.32/0.23 mg

Właściwości prozdrowotne dyni

Ze względu na swój wysoki indeks glikemiczny (75), dynia nie jest wskazana przy cukrzycy.

Gdy podnosi się poziom insuliny we krwi to w efekcie obniża się poziom cukru. Co z kolei powoduje obniżenie ilości wolnych rodników tlenowych, uszkadzając przy tym odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny, komórki beta.

Według niektórych naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną (typu 2), ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych. Taka działanie wywołuje ekstrakt z miąższu dyni figolistnej.

Wpływ dyni na nadciśnienie i choroby serca

Obecny w dyni beta-karoten jest odpowiedzialny również za obniżenie poziomu cholesterolu. Zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic. Dzięki czemu zapobiega miażdżycy, chorobom serca czy udaru mózgu. Reguluje również poziom ciśnienia tętniczego

Wpływ dyni na odchudzanie

Dynia jest warzywem niskokalorycznym i dostarcza błonnika pokarmowego naszemu organizmowi, co szczególnie sprzyja w czasie odchudzania. Spożywanie dyni sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz posiada właściwości odkwaszające

Wpływ dyni na prostatę

Medycyna naturalna wykorzystuje pestki dyni przy problemach z prostatą. Pestki dyni mają wpływać na obkurczenie nadmiernie powiększonej prostaty. Przeprowadzone badania wykazują, że regularnie spożywane pestki dyni mogą zapobiegać rakowi prostaty. W niektórych kulturach wierzono nawet, że pestki dyni poprawiają również sprawność seksualną i żywotność plemników. 

Wpływ dyni na nowotwory

Jak już wspomniano, dynia jest warzywem bogatym w beta-karoten. Ten naturalny pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik, dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor odpowiada również jednocześnie za właściwości lecznicze. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. W związku z tym może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Jak wybrać dynię?

Kupując dynię należy wybierać te ciężkie i o możliwie najbardziej symetrycznym kształcie. Dobrze jest wybrany egzemplarz delikatnie opukać i obejrzeć z każdej strony, aby stwierdzić, czy w żadnym miejscu nie została ona uszkodzona oraz czy nie jest pęknięta. Po zakupie warzywa dobrze jest przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu. Niektóre odmiany przechowywane w odpowiednich warunkach mogą leżeć nawet kilka miesięcy. 

Jak pokroić dynię?

Warzywo należy położyć na blacie i odciąć wierzch dyni, a następnie rozciąć ją na pół. Po przekrojeniu usunąć wszystkie pestki ze środka wraz z włóknistym miąższem. Pokroić na mniejsze kawałki i obrać. Pestki można wysuszyć i zjeść. Niektóre dynie są jadalne wraz ze skórką.

 



Źródło: niezalezna.pl

#dynia #przetwory z dyni #właściwości dyni #dynia w diecie

Mariola Łukawska