Coraz częściej słyszymy o tym, że żywność przetworzona szkodzi zdrowiu. Ale czym dokładnie ona jest? Czy zdajmy sobie sprawę, że np. lody, które tak chętnie zjadamy w upalne dni zaliczają się właśnie do żywności przetworzonej? Czy zatem każdy przetworzony produkt spożywczy nam szkodzi? Okazuje się, że wbrew pozorom część przetworzonych produktów ma dobry skład. Jest jednak grupa produktów zaliczana do żywności wysokoprzetworzonej i ultraprzetworzonej, która została poddana tak wielu procesom przetwarzania, że nie ma żadnych wartości odżywczych.
Żywność przetworzona, to przede wszystkim taka, którą poddano jakimkolwiek procesom przetwarzania, czyli procesom zmieniającym skład i właściwości produktu.
Przetwarzanie żywności może odbywać się w gospodarstwach domowych, kiedy np. mielimy mięso surowe, a następnie przygotowujemy z niego pulpety.
Firmy produkujące żywność co chwilę prześcigają się tworząc coraz bardziej zróżnicowaną ilość przetworzonego jedzenia.
Rozróżniamy następujące rodzaje przetwarzania żywności:
Jaki jest cel w przetwarzaniu żywności:
Poszczególnych rodzajów przetworzonej żywności jest tak wiele, że trudno mówić o tym, że trudno jest stwierdzić z całą mocą, że tego typu żywności nie spożywamy w ogóle – nawet jeśli szczególnie dbamy o dietę i dobór składników odżywczych. Jeśli próbowalibyśmy odrzucić z zasady całą żywność przetworzoną i wyeliminować ją z naszej diety, tym sposobem człowiekowi nie pozostałoby zbyt wiele produktów nadających się do spożycia.
Należy pamiętać, że nie każdy rodzaj przetworzonej żywności jest szkodliwy. Część z produktów przetworzonych ma dobre składy i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Są jednak grupy produktów zaliczane do kategorii żywności ultraprzetworzonej, które zostały poddane tak wielu procesom przetwórczym, że w zasadzie nie dostarczają organizmowi niczego poza energią.
Do żywności ultra przetworzonej zalicza się:
Żywność o wysokim stopniu przetworzenia oraz ta ultraprzetworzona nie posiada praktycznie żadnych wartości odżywczych. Zazwyczaj pokarmy tego typu dostarczają jedynie cukru, soli, tłuszczu niskiej jakości i zbędnych (tzw. pustych) kalorii.
Przede wszystkim zdrowa dieta bogata w warzywa, ryby, owoce, jaja, orzechy, a zwłaszcza produkty o niskim stopniu przetworzenia i z krótkim składem jest najzdrowsza dla naszego organizmu i zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości.
Zdrowa i urozmaicona dieta ogranicza tłuszcze, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, białą mąkę i sztuczne dodatki. Wszystkie te składniki znajdują się w żywności wysokoprzetworzonej mają wpływ, na otyłość, wyższą glikemią na czczo, wzrost cholesterolu całkowitego i LDL oraz istnieje ryzyko nadciśnienia.
Zacznijmy od tego, że żywność przetworzona nie jest odkryciem współczesnych czasów. Procesy przetwarzania stosowane są od zawsze w formie np. obierania, krojenia, mielenia, gotowania, suszenia, kiszenia.
W naszych czasach pojawiły się jednak nowe metody przetwarzania obejmujące operacje mechaniczne, operacje wymiany ciepła i masy oraz procesy chemiczne. Procesy mechaniczne to rozdrabnianie (krojenie, rozgniatanie, mielenie, homogenizacja), mieszanie i rozdzielanie mieszanin (zatężanie przez sedymentację i filtrację, rozdzielanie przez przesiewanie, procesy hydrauliczne i pneumatyczne).
Procesy wymiany ciepła i masy wykorzystuje się w celu przyspieszenia lub spowolnienia reakcji chemicznych oraz procesów biologicznych w surowcach, utrwalania, zmiany ich stanu skupienia oraz spowodowania wymiany masy poprzez odparowanie, sublimację, ekstrakcję czy dyfuzję.
Do termicznych metod przetwarzania zalicza się:
Procesy wymiany ciepła i masy to m.in.:
Procesy chemiczne stosowane w przetwarzaniu żywności to: