Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Barszcz z uszkami czy zupa grzybowa? Symbolika 12 potraw Wigilijnych

Zgodnie z tradycją potrawy znajdujące się na Wigilijnym stole są to dania postne. W naszym kraju królują ryby oraz dania z kapustą, grzybami oraz makiem. Dania na stole Wigilijnym zmieniają się również w zależności od upodobań czy regionu, a także od diety.

Zdjęcie autorstwa Kaboompics .com z Pexels

Barszcz czerwony z uszkami 

Pierwszym daniem wigilijnym jest czerwony barszcz z uszkami lub w niektórych rejonach zupa grzybowa. Barszcz jest gotowany z czerwonych buraków. Barszcz zgodnie z ludowymi przekonaniami, symbolizuje urodę i długie życie.

Zupa grzybowa

Popularnym tradycyjnym daniem wigilijnym jest również zupa grzybowa. W niektórych miejscach to właśnie ona podawana jest jako pierwsza potrawa (zamiast barszczu czerwonego z uszkami), w innych jest drugą obowiązkową zupą w wigilijnym menu. 

Ryba w galarecie

Ryba jest symbolem Jezusa Chrystusa i odradzania się do życia. Na polskich stołach najczęściej spotykamy karpia. Jedząc je, zapewniamy sobie zdrowie i dostatek.

Śledzie w oleju lub w śmietanie

Śledź w tradycji ludowej symbolizuje czas postu i wyrzeczeń. Kolacja wigilijna jest postna, dlatego też wiele osób przygotowuje na nią śledzie w różnej postaci. Najpopularniejsze są śledzie w oleju i w śmietanie. 

Karp smażony

Na Wigilijnych stołach króluje bardzo dużo ryb, przyjęło się również, że to właśnie karp jest rybą przeznaczoną na ten dzień. Dlaczego? Najprawdopodobniej zwyczaj ten pochodzi z czasów PRL-u. Karp jest rybą łatwą w hodowli i stosunkowo tanią, dlatego władze ludowe uznały, że najlepiej będzie właśnie nim zarybiać stawy hodowlane. A ponieważ przez to stał się najbardziej dostępny, ludzie przyzwyczaili się, że 24 grudnia jest dniem karpia.

Bigos wigilijny

Kapusta symbolizuje trwałość sił witalnych. W połączeniu z grochem i grzybami ma zapewnić szczęście, dostatek, zdrowie i ochronę przed chorobami. Nie dziwne zatem, że gospodynie tak bardzo dbają o to, by na wigilijnym stole nie zabrakło dań z kapustą.

Ryba po grecku

Bardzo ważnym daniem wigilijnym jest ryba po grecku. Danie to może być podawane na zimno lub ciepło. Nazwa tego dania niewiele ma wspólnego z Grecją, ale Polacy wprost za nim przepadają, do tego stopnia, że ryba po grecku obok smażonego karpia króluje na polskich wigilijnych stołach.

Kutia

Kutia to tradycyjna, słodka potrawa kuchni kresowej. Jej głównymi składnikami jest mak, miód, bakalie i pszenica. Miód spożywany na wieczerzy wigilijnej miał przynosić dostatek i długie życie, orzechy to płodność i powodzenie, a pszenica dobre plony w kolejnym roku i dobrobyt materialny. 

Kluski z makiem

Mak przez lata był uznawany za najważniejszy składnik kolacji wigilijnej. Jego brak miał przynosić nieszczęście i niepowodzenie w domu. Dlatego też oprócz kutii musiał być wykorzystywany również do innych dań, jak chociażby popularne kluski z makiem. Aby zapewnić domostwu szczęście i urodzajne plony, trzeba było zjeść podczas wigilii chociaż jedną kluskę z makiem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z wigilijnych dań, które gości na polskich stołach i bez którego nie wyobrażamy sobie świąt. Kapusta znajdująca się w pierogach ma dodać sił witalnych i dostatku. 

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców ma dość specyficzny, jakby wędzony smak, ale idealnie nadaje się na kolację wigilijną, ponieważ doskonale wpływa na trawienie. Susz składa się zwykle z suszonych jabłek, śliwek, gruszek.

Makiełki/makówki śląskie

Makiełki przyrządzane głównie na Śląsku, to kolejne danie z makiem w roli głównej. Obecność makówek śląskich na stole ma zapewnić domownikom dobrobyt, pomyślność, szczęście i powodzenie na kolejny rok.

 



Źródło: Niezalezna.pl

#barszcz z uszkami #zupa grzybowa #12 potraw wigilijnych #wigilijne potrawy #kluski z makiem #kutia przepis

Mariola Łukawska