10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Prezydent Andrzej Duda podpisał budżet na 2025 r. oraz przesłał część przepisów do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli następczej • • •

Awokado i jego właściwości odżywcze. Czy awokado tuczy?

Awokado to owoc, który posiada dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Ponadto jest bogaty w duże ilości kwasu olejowego, który obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Dla wielbicieli awokado mamy jednak i złą wiadomość… Jest ono bowiem najbardziej kalorycznym owocem. 

Juraj Varga/Pixabay

Awokado a odchudzanie. Czy awokado tuczy?

Awokado jako owoc samo w sobie posiada małe ilości cukru, jednak ze względu na tłuszcz jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (uważany za kaloryczny banan to dla porównania 95 kcal w 100 g). Owoc awokado zdecydowanie nie jest wskazany dla osób znajdujących się na diecie. 

Z kolei naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii (USA) odkryli, że awokado może pomóc w kontrolowaniu apetytu. Zjedzenie połowy awokado powoduje uczucie sytości oraz spadek ochoty na podjadanie między posiłkami. (Naukowcy przeprowadzili doświadczenie w grupie 26 osób z nadwagą).

Awokado - ile ma kalorii? Wartości odżywcze w 100 g

Ile kalorii ma awokado? Poniżej przedstawiamy tabelę na 100g

Wartość energetyczna - 160 kcal
•    Białko ogółem - 2,00 g
•    Tłuszcz - 14,66 g
•    Węglowodany - 8,53 g (w tym cukry proste 0,66)
•    Błonnik - 6,7 g
Witaminy
•    Witamina C - 10,0 mg
•    Tiamina - 0,067 mg
•    Ryboflawina - 0,130 mg
•    Niacyna - 1,738 mg
•    Witamina B6 - 0,257 mg
•    Kwas foliowy - 81 µg
•    Witamina A - 146 IU
•    Witamina E - 2,07 mg
•    Witamina K - 21,0 µg
Minerały
•    Wapń - 12 mg
•    Żelazo - 0,55 mg
•    Magnez - 29 mg
•    Fosfor - 52 mg
•    Potas - 485 mg
•    Sód - 7 mg
•    Cynk - 0,64 mg
Kwasy tłuszczowe
•    nasycone - 2,126 g
•    jednonienasycone - 9,799 g
•    wielonienasycone - 1,816 g

Właściwości awokado

  • awokado posiada małą ilość cukrów prostych. Jest jednak bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera również kwasy omega-9, omega-6 i omega-3. 
  • dobre składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne przez organizm np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.
  • owoc posiada duże ilości potasu (więcej niż w bananach)
  • zawiera duże ilości witamin C, E i A, witaminy z grupy B, kwas foliowy
  • awokado dobrze wpływa na oczy, gdyż zawiera luteinę i zeaksantynę

Wpływ awokado na cukrzycę

Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych awokado wykazuje działanie zapobiegające, a nawet odwracające insulinoodporność (jest to jedna z przyczyn powstawania cukrzycy typu 2).

Czy awokado obniża cholesterol?

Owoc awokado posiada beta-sitosterol, który znajduje się w jednonienasyconych tłuszczach i obniża poziom złego cholesterolu LDL i triglicerydów. Utrzymuje również prawidłowy poziom dobrego cholesterolu HDL. Awokado jest również bardzo dobrym owocem dla ludzi, którzy chorują na miażdżycę. 

Jak obrać awokado?

  • Na początku awokado należy umyć. 
  • Następnie należy nożem przekroić na pół owoc. 
  • Nóż prowadzimy przez środek dookoła pestki. 
  • Następnie przekręcamy połówki awokado każdą w odwrotną stronę. 
  • Pestkę (została w jednej połówce) wyjmujemy bez trudu ręką.
  • Miąższ awokado wyjmujemy łyżką ze skórek. 

Jak jeść awokado? Owoc dobrze smakuje z innymi warzywami np. z pomidorem, można dodawać do koktajli, a nawet użyć jako masła.

 



Źródło: niezalezna.pl

#awokado #owoc awokado #insulinoodporność

Mariola Łukawska