Awokado to owoc, który posiada dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Ponadto jest bogaty w duże ilości kwasu olejowego, który obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Dla wielbicieli awokado mamy jednak i złą wiadomość… Jest ono bowiem najbardziej kalorycznym owocem.
Awokado jako owoc samo w sobie posiada małe ilości cukru, jednak ze względu na tłuszcz jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (uważany za kaloryczny banan to dla porównania 95 kcal w 100 g). Owoc awokado zdecydowanie nie jest wskazany dla osób znajdujących się na diecie.
Z kolei naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii (USA) odkryli, że awokado może pomóc w kontrolowaniu apetytu. Zjedzenie połowy awokado powoduje uczucie sytości oraz spadek ochoty na podjadanie między posiłkami. (Naukowcy przeprowadzili doświadczenie w grupie 26 osób z nadwagą).
Ile kalorii ma awokado? Poniżej przedstawiamy tabelę na 100g
Wartość energetyczna - 160 kcal
• Białko ogółem - 2,00 g
• Tłuszcz - 14,66 g
• Węglowodany - 8,53 g (w tym cukry proste 0,66)
• Błonnik - 6,7 g
Witaminy
• Witamina C - 10,0 mg
• Tiamina - 0,067 mg
• Ryboflawina - 0,130 mg
• Niacyna - 1,738 mg
• Witamina B6 - 0,257 mg
• Kwas foliowy - 81 µg
• Witamina A - 146 IU
• Witamina E - 2,07 mg
• Witamina K - 21,0 µg
Minerały
• Wapń - 12 mg
• Żelazo - 0,55 mg
• Magnez - 29 mg
• Fosfor - 52 mg
• Potas - 485 mg
• Sód - 7 mg
• Cynk - 0,64 mg
Kwasy tłuszczowe
• nasycone - 2,126 g
• jednonienasycone - 9,799 g
• wielonienasycone - 1,816 g
Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych awokado wykazuje działanie zapobiegające, a nawet odwracające insulinoodporność (jest to jedna z przyczyn powstawania cukrzycy typu 2).
Owoc awokado posiada beta-sitosterol, który znajduje się w jednonienasyconych tłuszczach i obniża poziom złego cholesterolu LDL i triglicerydów. Utrzymuje również prawidłowy poziom dobrego cholesterolu HDL. Awokado jest również bardzo dobrym owocem dla ludzi, którzy chorują na miażdżycę.
Jak jeść awokado? Owoc dobrze smakuje z innymi warzywami np. z pomidorem, można dodawać do koktajli, a nawet użyć jako masła.