Sięgając po rozmaite produkty na sklepowych półkach, w ich składzie dostrzec można aspartam. Ten popularny słodzik, oznaczany nierzadko jako E951, wzbudza wiele kontrowersji. W samym środowisku naukowym brakuje zgody co do zagrożeń płynących ze spożywania tego związku, jednak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stoi na stanowisku, że spożywanie aspartamu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia.
Trochę liczb. Aspartam pojawił się w 1965 roku. Współcześnie słodzik jest dodawany do ponad 6000 produktów spożywczych, suplementów diety czy nawet leków. Aspartam dopuszczony jest do użytku w 90 krajach na całym świecie. To, co wyróżnia go od cukru, to znikoma kaloryczność. Jest też 200 razy słodszy od białego cukru. To dlatego producenci tak często sięgają po sławetny E951, potęgując wyrazistość smaku owoców w napojach czy słodyczach.
Aspartam to związek chemiczny należący do grupy estrów peptydowych. Słodzik, jak wspomnieliśmy już wyżej, oznaczany jest kodem E951. Dodawany do żywności, spełnia rolę substytutu cukru bądź tłuszczu. Po aspartam bardzo często sięgają przede wszystkim diabetycy, ponieważ jego spożycie nie wpływa na wytwarzanie insuliny.
Oznacza to, że jest poważnym zagrożeniem dla chorych na fenyloketonurię - (organizm nie metabolizuje fenyloalaniny). Produktem metabolizmu aspartamu jest również toksyczny dla organizmu metanol. Uspokajamy jednak. Umiarkowane spożyciu aspartamu skutkuje nieistotnymi ilościami metanolu w organizmie, nieszkodliwymi dla naszego zdrowia.
To pytanie często pada w gabinetach dietetycznych czy w rozmowach z lekarzami. Na utwierdzenie obaw przywoływany jest szereg naukowych publikacji, jeszcze z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. W tym czasie bolońscy naukowcy przeprowadzili badania na szczurach, a sam aspartam określili jako substancję rakotwórczą. Już wtedy inni badacze wskazali na wiele nieprawidłowości w przeprowadzanych badaniach, m.in. odmienne układy enzymatyczne ludzi i szczurów laboratoryjnych, a także stosowanie znacznie większych dawek niż te używane w przemyśle spożywczym.
Po licznych badaniach wywnioskowano, że nie ma powiązania między spożyciem aspartamu a rozwojem nowotworów. Takie stanowisko wypracowali także eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych. To w dużej mierze dzięki ich przychylnej opinii aspartam został dopuszczony do sprzedażny na obszarze całej Unii Europejskiej.
Poniżej wykaz zaledwie części produktów, w składzie których odczytać można aspartam. Producenci używają również oznaczenia E951. Zielonym kolorem zaznaczone także leki, w których znaleźć można aspartam. To między innymi: