Miąższ arbuza zawiera około 92% wody i 6% cukru, pozostałą część stanowią: białko, błonnik, witaminy i minerały. Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu. Arbuzy charakteryzują się wysoką zawartością karotenoidów, likopenu, luteiny, zeaksantyny oraz kryptoksantyny. Wysokiej zawartości likopenu zawdzięczają czerwone zabarwienie miąższu oraz większość właściwości prozdrowotnych.
100 g arbuza dostarcza około 40 kcal do organizmu, mimo iż arbuz zawiera niewiele kalorii, osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać tej przekąski. Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości zwiększa poziom glukozy we krwi.
Arbuz zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko, ale jako gatunek uprawny został rozprzestrzeniony w wielu innych regionach o ciepłym klimacie i jest uprawiany w wielu krajach świata, miejscami dziczeje.
Gatunek pochodzący z Afryki południowej udomowiony był w Afryce północnej już ponad 5 tysięcy lat temu (tak stare nasiona arbuza znaleziono w Libii). W Egipcie znaleziono pozostałości arbuzów w grobowcach i świątyniach z 1330 r.p.n.e., a w Sudanie z 1500 r.p.n.e. Wymieniany jest w Biblii. Także w Chinach i Indiach uprawiany jest od niepamiętnych czasów. Do Europy dotarł ok. XI-XII w., a w XIV w. wyróżniano tu już kilka odmian arbuzów.
Owoce arbuza mogą polepszać przemianę materii i wpływać korzystnie na układ pokarmowy. Arbuzy używane są do maseczek na skórę, działają przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Z pestek arbuza pozyskuje się olej. Pestki zawierają następujące substancje: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, mangan, cynk, wapń, potas.
Białko zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów argininy i kwas glutaminowy. Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport. Wspomagają regenerację mięśni dzięki polepszeniu ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej.