Witamina C jest bardzo ważna dla człowieka, zwiększa ona odporność organizmu. Ma duże znaczenie dla produkcji kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry, usuwa wolne rodniki. Niedobór witaminy C może prowadzić do niedokrwistości, osłabienia oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczyń krwionośnych.
Witamina C (kwas askorbinowy), to związek, którego właściwości wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce. Kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C jest nietrwała i zużywana w naszym organizmie, dlatego konieczne jest codzienne jej uzupełnianie.
Witamina C naturalna występuje głównie w świeżych owocach i warzywach. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta.
Gdy nasz organizm wykazuje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, dobrą propozycją będzie witamina c w proszku. Proszek jest do rozpuszczania w wodzie i zapewnia szybszą przyswajalność.
Witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu różnych procesach, które w nim zachodzą. Kwas askorbinowy jest skutecznym przeciwutleniaczem zapobiegającym starzenie, poprawia pracę układu krążenia oraz ma działania przeciwnowotworowe.
Witamina C jest w domowej kuchni zawierają surowe warzywa i owoce.
Co ma najwięcej witaminy C: natka pietruszki, porzeczki czarne, czerwona papryka, cytrusy, kiwi, pomidory.
Co zawiera dużo witaminy C: głównie świeże warzywa i owoce (papryka czerwona, cytrusy, porzeczki).
Niedobór wit. C może prowadzić do:
- obniżenia odporności organizmu wraz z większą podatnością na choroby wirusowe, infekcje itd.
- pogorszenie kondycji naczyń krwionośnych, łącznie z ich pękaniem
- pogorszenie wyglądu skóry (jest to szczególnie widoczne u osób nałogowo palących papierosy)
- upośledzenie procesów gojenia się ran oraz uszkodzeń skóry
- dolegliwości ze strony układu stawowego
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest przedmiotem intensywnych badań. Witamina C dawkowanie jest zróżnicowane w poszczególnych krajach i waha się w granicach 30–100 mg/dzień.