Tymianek cechuje ostry, pikantny zapach. Roślina zawiera tymol, który działa wykrztuśnie – tak jak olejki eteryczne.
Tymianek charakteryzuje się działaniem aseptycznym i przeciwbakteryjnym, łagodzi objawy związane z infekcjami jamy ustnej i gardła. Jego rozkurczowe oraz wykrztuśne zastosowanie sprawia, że jest wykorzystywany jako składnik syropów na kaszel mokry i suchy.
Zwalcza rozmaite zakażenia, w szczególności: grzybicze, bakteryjne oraz wirusowe. Jako środek rozkurczowy, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga w trawieniu pokarmów, które cechują się dużą ilością tłuszczu.
Tymianek używany jako przyprawa doskonale pasuje do różnego rodzaju potraw mięsnych. Nada więc aromat wieprzowinie, różnym gatunkom drobiu, m.in. indykowi, a nawet jagnięcinie. Równie dobrze sprawdzi się również jako przyprawa do przekąsek, np. pieczonej dyni albo marynowanej mozzarelli. Podkreśli ponadto smak wielu zup, stając się ich atrakcyjnym dodatkiem.