GP: Za Trumpa Europa przestanie być niemiecka » CZYTAJ TERAZ »

Szparagi zapobiegną chorobom układu krążenia? To możliwe!

Szparagi mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki zawartości asparaginy i potasu są pomocne przy obniżaniu ciśnienia, a tym samym w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Einladung_zum_Essen

Szczególnie zielona odmiana szparagów jest zasobna w przeciwutleniacze, co oznacza, że warzywa te pomagają opóźnić proces starzenia się skóry. Szparagi mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Szparagi są sycące, ale niskoenergetyczne. Najzdrowsze się bez dodatku masła, bułki, sera czy szynki.

Szparagi mają właściwości moczopędne, dlatego są polecane w przebiegu infekcji dróg moczowych. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. W dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów. Szparagi są skarbnicą beta-karotenu, który wspomaga funkcjonowanie pracę oczu. 

Szparagi najlepiej przyrządzać zaraz po zakupie, ale warzywa te można przechowywać do czterech dni w lodówce. Wystarczy tylko zawinąć je w wilgotną ściereczkę.

W przypadku szparagów bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie. Nikt przecież nie lubi włókien, resztek skóry i zdrewniałych kawałków. Szparagi obieramy zawsze od góry – oczywiście zostawiając główkę. Dolną cześć obieramy dokładniej, ponieważ skórka w tej części jest zazwyczaj grubsza. Ważne jest, by odciąć końcówki łodyżek, ponieważ są one w tym miejscu szczególnie włókniste.

Szparagi najwygodniej gotować w wysokim i wąskim garnku z pokrywką, który zapewni im ułożenie w pionie. Jeśli takim akurat nie dysponujemy, to szparagi można też gotować w pozycji poziomej, na leżąco. Wtedy nie musimy ich nawet przykrywać.

Szparagi gotujemy na średnim ogniu. Czas gotowania szparagów jest uzależniony od ich odmiany oraz grubości. Zielone ugotujemy w 10 min, licząc od momentu zagotowania wody z warzywami. Białe trzeba gotować nieco dłużej, bo ok. 15, czasem nawet 20 min. Im grubsze szparagi, tym więcej czasu powinny spędzić we wrzątku. Istotne jest również to, aby ich nie rozgotować, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać miękkość łodyg, najlepiej za pomocą widelca.

 



Źródło: niezalezna.pl

#szparagi #dieta

redakcja