Szałwia to znana od wieków roślina o działaniu bakteriobójczym. Jest częstym składnikiem preparatów leczniczych. Występuje aż 950 gatunków szałwii, w stanie dzikim rośnie na całej kuli ziemskiej, z wyjątkiem obszarów polarnych. Łacińska nazwa rośliny salvus oznacza ocalony, nietknięty, żywy - nawiązuje do jej właściwości leczniczych.
Szałwia jest źródłem kwasów organicznych i witaminy A, C, B oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku i sodu.
Fitoestrogeny i olejki eteryczne obecne w roślinie działają rozkurczowo i przeciwzapalnie. Szałwia stosowana jest w łagodzeniu objawów miesiączki i menopauzy. Jej działanie odkażające i przeciwbakteryjne wykorzystywane jest w leczeniu chorób skórnych, przeziębień i infekcji, szczególnie górnych dróg oddechowych.
Leczniczą właściwością herbatki z szałwii jest pobudzanie organizmu do produkcji soków trawiennych, a płukanie ust szałwiowym naparem działa antyseptycznie, likwidując afty i pleśniawki.
Szałwię lekarską stosuje również jako przyprawę poprawiającą smak potraw.
Szałwii nie powinno się stosować przy regularnym przyjmowaniu leków antydepresyjnych. Nie należy przyjmować szałwii podczas ciąży i karmienia piersią, ze względu ograniczanie laktacji. Szałwia może wpływać na obniżenie działania leków przeciwzakrzepowych.