Wbrew pozorom, grudzień to jeden z najgorętszych miesięcy w roku. Wszystko za sprawą Świąt Bożego Narodzenia, spędzanych w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Istnieje wiele symboli tego szczególnego czasu, np. kolorowe ozdoby choinkowe, dźwięki kolęd czy prezenty, ale o wyjątkowości tych świąt świadczą również wyśmienite potrawy. Bożonarodzeniowy jadłospis w każdym domu może wyglądać nieco inaczej, lecz nie ma wątpliwości, że nigdzie nie może zabraknąć pierogów!
Jeśli barszcz czerwony, to koniecznie z drobnymi uszkami. Jeśli pierogi, to ruskie, z kapustą lub grzybami. Oto tradycyjne przysmaki, które obowiązkowo powinny znaleźć się na liście wigilijnych potraw. Z klasycznym wydaniem pierogów warto jednak nieco poeksperymentować. Domowe pierogi jednym pozwolą zachować swoje ulubione świąteczne zwyczaje, a drugim umożliwią smakowitą zabawę z nietuzinkowymi produktami. Receptury tradycyjne czy mniej oczywiste?
Dla niejednej osoby będzie to sentymentalna podróż do czasów i smaków dzieciństwa. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do przypomnienia sobie smaków, które królowały przed laty. Właśnie teraz chętnie sięgamy po receptury, według których dania przygotowywały nasze mamy i babcie. Tradycyjne pierogi podczas świąt wypełnione są farszem z grzybów oraz kiszonej kapusty. Można je jednak delikatnie modyfikować, by odnaleźć kolejne znakomite kompozycje smakowe bez odchodzenia od ulubionych zwyczajów. Ciasto z mąki gryczanej i nadzienie z białego sera – takie pierogi smakują wyśmienicie. Kasza to zresztą też bardzo dobry pomysł na smakowity farsz, koniecznie z nutą mięty albo natki pietruszki. Pierogi rybne z delikatnym mięsem, przyprawionym cytrynową skórką będą dla wszystkich zebranych przy stole apetyczną niespodzianką. Pierogi z leśnymi grzybami to dowód na to, że tradycyjne przysmaki mogą smakować niebanalnie.
Istnieje wiele przepisów na bożonarodzeniowe słodkości. Niektórzy szefowie kuchni za wypiek staropolskiego piernika zabierają się już w listopadzie. Makowce, serniki i orzechowce to klasyczne pozycje w świątecznym repertuarze. Fani starodawnych przysmaków nie mogą doczekać się kutii, czyli deseru o bardzo długiej historii. A gdyby tak część pierogów również przygotować na słodko? Będzie pysznie!
Zaopatrzcie się przede wszystkim w zapas maku, suszonych śliwek, miodu oraz orzechów. Przydadzą się również inne bakalie. W nadzieniu do pierogów sprawdzą się suszone morele, żurawina i daktyle. Kasza jaglana, twaróg i cynamon to kolejny doskonały pomysł na proste pierogi na słodko, którym nie oprze się żaden łasuch. Tyle propozycji, że aż nie wiadomo, od czego zacząć? Szczególnie polecamy pierogi z suszonymi śliwkami, dzięki którym łatwo będzie zebrać wszystkie najlepsze smaki świąt na jednym talerzu.
Nie, nie mamy na myśli robienia ogromnych zakupów w zatłoczonych sklepach czy gorączkowego biegania z odkurzaczem po całym domu. Tym razem zachęcamy do wykorzystania swojej energii na smakowite eksperymenty kulinarne. Pierogi nadają się do tego, jak żadne inne tradycyjne danie! Pomimo tego, że uznajemy je za lokalny specjał, swoją karierę rozpoczynały na Dalekim Wschodzie. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu włączyć mniej typowe składniki, np. soczewicę, ciecierzycę oraz imbir.
Nie wszystkie pierogi muszą być w gorącej wodzie kąpane. Wyśmienicie smakują pieczone pierogi zrobione z ciasta drożdżowego i oprószone, np. czarnuszką. Nadzienie z sera fety i szpinaku pasuje do nich jak ulał. Wydaje się, że własnoręczne przygotowanie pierogów to zadanie zarezerwowane wyłącznie dla kucharzy, dysponujących ogromem wolnego czasu? Nic bardziej mylnego. Wyśmienite danie wykonacie z gotowego ciasta filo albo francuskiego. Okaże się, że świąteczne pierogi mogą być cudownie chrupiące.