10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Rząd Izraela zatwierdził porozumienie z palestyńskim Hamasem w sprawie zawieszenia broni w Strefie Gazy oraz uwolnienia zakładników • • •

Sokowirówka czy wyciskarka do soków. Wady i zalety

Dla wielu osób sokowirówka i wyciskarka wolnoobrotowa to jedno i to somo, gdyż zarówno wyciskarka i sokowirówka wyciskają przecież sok z owoców. Jednak trzeba zauważyć, że pomimo pozornego podobieństwa, są to dwa bardzo różne od siebie urządzenia. Które wybrać? Co jest lepsze, sokowirówka czy wyciskarka? Jakie mają wady i zalety?

Photo Mix/ pixabay

Tradycyjna sokowirówka ma wbudowane sito, które wiruje z bardzo dużą prędkością (nawet 1200 obrotów na minutę). Jak wygląda wyciskanie soku z sokowirówki?

Owoce lub warzywa wrzucane do podajnika sokowirówki są bardzo dokładnie ścierane i tworzą masę przypominającą mus. Następnie cały miąższ dociskany jest do ścianek sita i wyciskany jest sok, który wylewa się do pojemnika podstawionego pod urządzenie. Resztki owoców wypadają przez specjalny otwór do drugiego pojemnika.

Sok wyciśnięty przez sokowirówkę jest bardziej przejrzysty i klarowny, ale szybciej ulega rozwarstwieniu. Na powierzchni soku zazwyczaj pojawia się charakterystyczna piana. Świadczy to o bardzo dużym napowietrzeniu podczas wyciskania. Tlen, który dostaje się do soku podczas wyciskania z dużą prędkością, skutecznie pozbawia go części składników odżywczych, wpływając na ich szybką degradację. Wyciśnięty w takn sposób sok nagrzewa się, co negatywnie wpływa na wartości odżywcze. Dlatego też sok z sokowirówki po wyciśnięciu należy natychmiast wypić. 

Zalety sokowirówki:

  • wysokie obroty umożliwiają przygotowanie sporych ilości soku w krótkim czasie,
  • świetnie radzi sobie z twardymi składnikami,
  • uzyskany z niej sok jest bardziej klarowny niż ten z wyciskarki,
  • większy otwór pozwala na wrzucanie składników w całości, nie ma potrzeby ich krojenia na małe kawałki, tak jak w niektórych modelach wyciskarek,
  • z reguły niższa cena zakupu.

Wady sokowirówki:

  • nie jest polecana do soków z zieleniny (warzyw liściastych, ziół, traw) i z drobnych owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody),
  • uzyskany sok ma mniejszą wartość odżywczą niż ten z wyciskarki,
  • sok szybciej tarci świeżość i należy go wypić zaraz po przygotowaniu,
  • sok ma więcej piany i jest bardziej wodnisty,
  • głośna praca urządzenia,
  • ograniczenie ciągłej pracy urządzenia do kilku – maksymalnie kilkunastu minut,
  • kłopotliwe w czyszczeniu.

Rodzaje wyciskarek do soków

Na rynku są dostępne różnego rodzaju wyciskarki. Od jednoślimakowych poziomych lub pionowych do dwuślimakowych.

Wyciskarka jednoślimakowa 

Urządzenie wyposażone jest w jeden wałek ślimakowy, którego zadaniem jest miażdżenie i wyciskanie soku ze składników. Wałek obraca się wolno (70-120 obrotów na minutę), co zabezpiecza sok przed napowietrzeniem i nagrzaniem, a w efekcie utratą wartości odżywczych. Ten rodzaj wyciskarki jest tańszy od wyciskarek dwuślimakowych.

Wyciskarka pozioma jednoślimakowa

Wałek ślimakowy ustawiony jest w poziomie. Wyciskarka pozioma zajmuje więcej miejsca w kuchni, jest trudniejsze do umycia, a przygotowanie domowego soku trwa dłużej. Wrzucane do niej produkty muszą być pokrojone na kawałki i w większości przypadków niezbędne jest używanie „popychacza”, który przeciska składniki do obróbki.

Wyciskarka pionowa jednoślimakowa

Wałek ślimakowy ustawiony w pionie, przez co składniki nie muszą być przepychane, ponieważ same opadają na wałek. Dzięki takiej konstrukcji urządzenia, wyciskanie soków jest szybsze i nie wymaga takiego nakładu naszej siły. Niektóre modele wyposażone są w duży otwór, dzięki czemu nie trzeba kroić składników na drobno. Zajmuje mniej miejsca w kuchni, a mycie wyciskarki po użyciu jest też zdecydowanie łatwiejsze. Wyciskarka pionowa najlepiej wypada w wyciskaniu twardych składników (marchewka, ananas, jabłko), ale dobrze radzi sobie również z zieleniną.

Wyciskarka pozioma dwuślimakowa 

Urządzenie wyposażone jest w dwa wałki ślimakowe, ułożone równolegle i zazębiające się. Pomiędzy tymi dwoma wałkami precyzyjnie miażdżony jest dany składnik, co pozwala na uwolnienie składników odżywczych zawartych w jego komórkach. Dzięki wyciskarce dwuślimakowej uzyska się największe ilości domowego soku i to niemalże z każdego typu warzyw i owoców. Sprawdza się do wyciskania sporych ilości soków z zieleniny (np. z natki pietruszki, sałaty, jarmuży czy ziół) oraz z twardych warzyw. Słabiej wypada przy wyciskaniu soku z miękkich i soczystych produktów. 

Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:

  • niskie obroty zapewniają więcej wartości odżywczych w soku i nie napowietrzają go,
  • świetnie radzi sobie z warzywami liściastymi,
  • uzyskany sok jest gęstszy i bardziej esencjonalny,
  • sok pozostaje na dłużej świeży i nie musi być wypijany od razu,
  • urządzenie łatwe do wyczyszczenia,
  • cicha praca wyciskarki,
  • niektóre modele oferują dodatkowe funkcje, np. robienie musów, domowych lodów i mielenie orzechów.

Wady wyciskarki wolnoobrotowej:

  • wolne obroty to dłuższa praca urządzenia,
  • wyższa cena

soki z sokowirówki przepisy 


Sok z selera naciowego z sokowirówki 

  • 3 gałązki z selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 obrana pomarańcz

Sok z marchwi i selera naciowego 

  • 2 marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 brokuł
  • 1 gruszka

Brokuł zapewnia naturalną ochronę skóry. W przypadku częstego na promieniowanie UV, picie soku z brokułów pomoże w utrzymaniu zdrowej kondycji skóry. Marchew jest bogata w substancje wspomagające pozbycia się stresu i wspierające prawidłowe widzenie. Działają również korzystnie w przypadku usunięcia uczucia niepokoju i nerwowości. 

Soki z buraka

Buraki dostarczają nam niezbędnych pierwiastków i minerałów, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. W buraku znajdziemy także witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także witaminy A, C, E i K. Poza tym buraki zwierają kwasy organiczne, polifenole, karotenidy i glikozydy, a do tego są bogate w błonnik. Sok z buraka będzie także dobrze oddziaływać na nasz odporność.

Sok z buraka i jabłka
 

  • 2 jabłka 
  • 2 średnie buraki ćwikłowe


Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części. Z jabłek pozbądź się gniazd nasiennych.

Sok z marchwi i buraka

  • 1 średniej wielkości burak, 
  • 2 marchewki,
  • 3 jabłka,


Owoce i warzywa umyj, z jabłek wydrąż gniazda nasienne i podziel je na mniejsze części

 



Źródło: hurom.pl, garneczki.pl, niezalezna.pl

#soki z buraka #soki #odporność #Sok z selera naciowego z sokowirówki #soki z sokowirówki przepisy

albicla.com@MariolaLukawska