Tradycyjna sokowirówka ma wbudowane sito, które wiruje z bardzo dużą prędkością (nawet 1200 obrotów na minutę). Jak wygląda wyciskanie soku z sokowirówki?
Owoce lub warzywa wrzucane do podajnika sokowirówki są bardzo dokładnie ścierane i tworzą masę przypominającą mus. Następnie cały miąższ dociskany jest do ścianek sita i wyciskany jest sok, który wylewa się do pojemnika podstawionego pod urządzenie. Resztki owoców wypadają przez specjalny otwór do drugiego pojemnika.
Sok wyciśnięty przez sokowirówkę jest bardziej przejrzysty i klarowny, ale szybciej ulega rozwarstwieniu. Na powierzchni soku zazwyczaj pojawia się charakterystyczna piana. Świadczy to o bardzo dużym napowietrzeniu podczas wyciskania. Tlen, który dostaje się do soku podczas wyciskania z dużą prędkością, skutecznie pozbawia go części składników odżywczych, wpływając na ich szybką degradację. Wyciśnięty w takn sposób sok nagrzewa się, co negatywnie wpływa na wartości odżywcze. Dlatego też sok z sokowirówki po wyciśnięciu należy natychmiast wypić.
Zalety sokowirówki:
- wysokie obroty umożliwiają przygotowanie sporych ilości soku w krótkim czasie,
- świetnie radzi sobie z twardymi składnikami,
- uzyskany z niej sok jest bardziej klarowny niż ten z wyciskarki,
- większy otwór pozwala na wrzucanie składników w całości, nie ma potrzeby ich krojenia na małe kawałki, tak jak w niektórych modelach wyciskarek,
- z reguły niższa cena zakupu.
Wady sokowirówki:
- nie jest polecana do soków z zieleniny (warzyw liściastych, ziół, traw) i z drobnych owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody),
- uzyskany sok ma mniejszą wartość odżywczą niż ten z wyciskarki,
- sok szybciej tarci świeżość i należy go wypić zaraz po przygotowaniu,
- sok ma więcej piany i jest bardziej wodnisty,
- głośna praca urządzenia,
- ograniczenie ciągłej pracy urządzenia do kilku – maksymalnie kilkunastu minut,
- kłopotliwe w czyszczeniu.
Rodzaje wyciskarek do soków
Na rynku są dostępne różnego rodzaju wyciskarki. Od jednoślimakowych poziomych lub pionowych do dwuślimakowych.
Wyciskarka jednoślimakowa
Urządzenie wyposażone jest w jeden wałek ślimakowy, którego zadaniem jest miażdżenie i wyciskanie soku ze składników. Wałek obraca się wolno (70-120 obrotów na minutę), co zabezpiecza sok przed napowietrzeniem i nagrzaniem, a w efekcie utratą wartości odżywczych. Ten rodzaj wyciskarki jest tańszy od wyciskarek dwuślimakowych.
Wyciskarka pozioma jednoślimakowa
Wałek ślimakowy ustawiony jest w poziomie. Wyciskarka pozioma zajmuje więcej miejsca w kuchni, jest trudniejsze do umycia, a przygotowanie domowego soku trwa dłużej. Wrzucane do niej produkty muszą być pokrojone na kawałki i w większości przypadków niezbędne jest używanie „popychacza”, który przeciska składniki do obróbki.
Wyciskarka pionowa jednoślimakowa
Wałek ślimakowy ustawiony w pionie, przez co składniki nie muszą być przepychane, ponieważ same opadają na wałek. Dzięki takiej konstrukcji urządzenia, wyciskanie soków jest szybsze i nie wymaga takiego nakładu naszej siły. Niektóre modele wyposażone są w duży otwór, dzięki czemu nie trzeba kroić składników na drobno. Zajmuje mniej miejsca w kuchni, a mycie wyciskarki po użyciu jest też zdecydowanie łatwiejsze. Wyciskarka pionowa najlepiej wypada w wyciskaniu twardych składników (marchewka, ananas, jabłko), ale dobrze radzi sobie również z zieleniną.
Wyciskarka pozioma dwuślimakowa
Urządzenie wyposażone jest w dwa wałki ślimakowe, ułożone równolegle i zazębiające się. Pomiędzy tymi dwoma wałkami precyzyjnie miażdżony jest dany składnik, co pozwala na uwolnienie składników odżywczych zawartych w jego komórkach. Dzięki wyciskarce dwuślimakowej uzyska się największe ilości domowego soku i to niemalże z każdego typu warzyw i owoców. Sprawdza się do wyciskania sporych ilości soków z zieleniny (np. z natki pietruszki, sałaty, jarmuży czy ziół) oraz z twardych warzyw. Słabiej wypada przy wyciskaniu soku z miękkich i soczystych produktów.
Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:
- niskie obroty zapewniają więcej wartości odżywczych w soku i nie napowietrzają go,
- świetnie radzi sobie z warzywami liściastymi,
- uzyskany sok jest gęstszy i bardziej esencjonalny,
- sok pozostaje na dłużej świeży i nie musi być wypijany od razu,
- urządzenie łatwe do wyczyszczenia,
- cicha praca wyciskarki,
- niektóre modele oferują dodatkowe funkcje, np. robienie musów, domowych lodów i mielenie orzechów.
Wady wyciskarki wolnoobrotowej:
- wolne obroty to dłuższa praca urządzenia,
- wyższa cena
soki z sokowirówki przepisy
Sok z selera naciowego z sokowirówki
- 3 gałązki z selera naciowego
- 1 jabłko
- 1 obrana pomarańcz
Sok z marchwi i selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 brokuł
- 1 gruszka
Brokuł zapewnia naturalną ochronę skóry. W przypadku częstego na promieniowanie UV, picie soku z brokułów pomoże w utrzymaniu zdrowej kondycji skóry. Marchew jest bogata w substancje wspomagające pozbycia się stresu i wspierające prawidłowe widzenie. Działają również korzystnie w przypadku usunięcia uczucia niepokoju i nerwowości.
Soki z buraka
Buraki dostarczają nam niezbędnych pierwiastków i minerałów, które są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. W buraku znajdziemy także witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także witaminy A, C, E i K. Poza tym buraki zwierają kwasy organiczne, polifenole, karotenidy i glikozydy, a do tego są bogate w błonnik. Sok z buraka będzie także dobrze oddziaływać na nasz odporność.
Sok z buraka i jabłka
- 2 jabłka
- 2 średnie buraki ćwikłowe
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części. Z jabłek pozbądź się gniazd nasiennych.
Sok z marchwi i buraka
- 1 średniej wielkości burak,
- 2 marchewki,
- 3 jabłka,
Owoce i warzywa umyj, z jabłek wydrąż gniazda nasienne i podziel je na mniejsze części