Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Masło coraz częściej na polskich stołach

Rynek tłuszczów do smarowania definitywnie się kurczy. Przyczynia się do tego m.in. moda na zdrowy tryb życia. Sprzedaż margaryn stopnieje w ciągu czterech lat o prawie 200 mln złotych - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Masło
Masło
pixabay.com/ponce_photography/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl

- Rynek margaryn w Polsce jest dziś wart 2 mld zł i - według prognoz - więcej już nie będzie" - pisze dziennik.

Jak czytamy, Polacy zarabiają coraz lepiej i chętnie kupują droższe masło. Według prognoz firmy badawczej Euromonitor International, w ciągu czterech lat wartość sprzedaży margaryn spadnie o niemal 200 milionów złotych.

Przemijaniu mody na margaryny sprzyja też moda na zdrowy tryb życia, która przyszła do nas z Zachodu.

We wrześniu informowaliśmy, że Kanada zakazała sprzedaży produktów spożywczych zawierających szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. A te występują właśnie m.in. w margarynie i czipsach

- zauważa gazeta. Jak dodaje, podobne działania w celu ograniczenia spożycia tłuszczów trans wprowadziły Dania, Wielka Brytania, USA i Brazylia. UE na razie milczy, choć Światowa Organizacja Zdrowia mocno o to apeluje.

- Margaryna ma posępną przyszłość z powodu marginalizacji i poprawiającej się sytuacji gospodarczej, która pozwala Polakom na zakupy produktów lepszej jakości - twierdzi Euromonitor w swojej prognozie.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#zdrowy tryb życia #sprzedaż #masło #margaryna

redakcja