Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Lasagna w tubce! To „danie” już jest hitem

Krem do smarowania o smaku lasagni w tubce - to propozycja szefa kuchni z Rzymu. Autor tego oryginalnego pomysłu, 23-letni Valerio Braschi, wygrał cztery lata temu włoską edycję programu „Masterchef”.

Rudy and Peter Skitterians/pixabay.com/service/license/

Lasagna 2021” - tak nazywa się to kulinarne dzieło, które - jak się zauważa - z większą dozą fantazji można nazwać potrawą. Powstało w jednej z rzymskich restauracji. Stworzył je kucharz pochodzący z regionu Emilia-Romania, uważanego za kolebkę najlepszej włoskiej kuchni.

Jego pomysł polega na tym, że krem o smaku lasagni, wyciskany z tubki jak pasta do zębów lub farba, podawany jest na „szczoteczce” z makaronu jajecznego do pitnego rosołu z dodatkiem parmezanu. Danie to kończy menu złożone z 10 potraw do degustacji w cenie 100 euro. Wszystko jest już gotowe i czeka tylko na otwarcie restauracji w Wiecznym Mieście, które na razie z powodu restrykcji mogą sprzedawać tylko na wynos i z dostawą do domu.

Pomysł zrodził się ze wspomnienia z dzieciństwa, gdy rano po Świętach tuż po przebudzeniu sięgałem do lodówki po lasagnę, która została z poprzedniego dnia. Zwyczaj ten zachowałem do dzisiaj.
- wyjaśnił Valerio Braschi.

Pięć lat temu szef kuchni z Bolonii Massimiliano Poggi wprowadził do menu w swoim lokalu tortellini w tubce, czyli krem o smaku nadzienia specjału z tego miasta, którym można było posmarować słone ptysie.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#lasagna #lasagne #Włochy #kuchnia #kulinaria #styl życia #ciekawostki

ms