Pewnie wielu z Was pamięta czasy, kiedy Polacy zajadali się nim niemal każdego dnia. Gotowany na mleku, podawany na słodko lub wytrawnie, z dodatkiem masła, soli albo łyżki domowego dżemu. O czym mowa? Oczywiście o grysiku! Czyli kaszy mannie, która przed laty niepodzielnie panowała w polskiej kuchni, szczególnie w mniejszych miejscowościach i wsiach.
Była zbyt uboga, żeby konkurować z granolą
Jeszcze kilkanaście lat temu grysik kojarzył się z przedszkolnymi stołówkami i śniadaniami u babci. Potem o nim zapomnieliśmy, z różnych przyczyn. A to w pogoni za pracą przez brak czasu. A to przez wchodzącą drzwiami i oknami do polskich domów modę na kuchnie zagraniczne. Wraz z rosnącym dostępem do zachodnich produktów i zmianą nawyków żywieniowych, wiele tradycyjnych dań odeszło w zapomnienie. Kasza manna była traktowana jako „bieda-jedzenie”, zbyt proste, by konkurować z modnymi płatkami, granolami czy egzotycznymi smoothie bowls. A jednak – jak się okazuje – prostota znowu jest w cenie.
Kasza manna przeżywa renesans
W ostatnich miesiącach z coraz większym sentymentem sięgamy pamięcią lata wstecz i z ochotą wracamy do kulinarnych tradycji sprzed lat. Na tej fali powrotu do korzeni płynie także grysik. Trudno bowiem nie zauważyć, że kasza manna przeżywa prawdziwy kulinarny renesans.
Coraz częściej pojawia się w menu modnych kawiarni, podawana z musem owocowym, konfiturami z róży, a nawet karmelizowanymi orzechami. W wersji wytrawnej – z parmezanem, warzywami lub jajkiem w koszulce – zachwyca nawet tych, którzy kiedyś od niej stronili. Oprócz walorów smakowych istotne znaczenie mają te prozdrowotne.
Kasza manna to źródło lekkostrawnych węglowodanów, idealnych na śniadanie czy lekką kolację. Można ją przygotować w kilka minut, a dodatki zależą tylko od naszej fantazji. Jest też świetną bazą do domowych deserów – np. grysikowego budyniu lub zapiekanki z owocami. Co ważne – kosztuje grosze, a jej wartości odżywcze wcale nie są tak ubogie, jak mogłoby się wydawać.
Domowa kasza manna w wersji premium
Chcesz spróbować czegoś klasycznego, ale z twistem? Oto przepis na kaszę mannę w wersji, którą spokojnie możesz zaserwować gościom jako oryginalny deser:
Składniki (na 2 porcje):
- 500 ml mleka (może być roślinne)
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- garść świeżych malin lub borówek
- kilka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
- starta gorzka czekolada (do dekoracji)
Wykonanie:
- Podgrzej mleko w garnku z solą i cynamonem.
- Kiedy zacznie się gotować, wsyp kaszę mannę cienką strużką, cały czas mieszając.
- Gotuj 2–3 minuty do zgęstnienia.
- Dodaj miód i masło, zamieszaj.
- Przelej do miseczek, dodaj owoce, orzechy i czekoladę na wierzch.
- Podawaj na ciepło lub schłodzoną – obie wersje smakują genialnie.