W dobie kryzysu, a raczej epidemii kupujemy więcej ze strachu przed niewiadomym. Kupujemy i wyrzucamy bo się zmarnowało, straciło datę ważności lub po prostu już nie nadaje się do jedzenia. Jak uniknąć tego scenariusza?
Na łamach portalu niezalezna.pl proponowaliśmy już, aby udając się na zakupy przygotować listę najpotrzebniejszych produktów. Podawaliśmy nawet przykłady najpotrzebniejszych rzeczy w czasie zagrożenia epidemicznego.
Dziś spróbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie: Jak zaoszczędzić pieniądze, które wydaliśmy? Jak zadbać o jedzenie, często kupione w nadmiarze (pod wpływem emocji). Oto kilka trików i pomysłów, jak nie marnować jedzenia, a oszczędzać zarówno swój czas, jak i pieniądze.
kup więcej pieczywa - możesz je zamrozić. Bułki najlepiej mrozić w całości, chleb - pokrojony w kromki lub porcjowany w kawałki w osobnych siatkach lub pojemnikach. W ten sposób masz zawsze świeże pieczywo w domu i nie musisz wychodzić po nowe zapasy.
(seler, marchew, pietruszka i inne) pokrój w paski, kostki - tak, jak lubisz. Zrób porcje i zamroź. W ten sposób przygotujesz gotowe składniki do szybkiego przyrządzenia zupy, sosu czy dodatku do obiadu.
zrób kopytka, kluski śląskie i zamroź. Na szybki obiad czy kolację w sam raz.
po namoczeniu nocnym (najlepiej cała paczka) można również zamrozić lub przyszykować kilka smacznych dań.
najlepiej ugotować dużą ilość i zamrozić. Będzie gotowa na szybkie obiady
jeśli się marnują lub są już bardzo dojrzałe nie wyrzucaj, zrób koktajl lub chlebek bananowy - to bardzo smaczne, słodkie ciasto, idealne jako podwieczorek lub nawet kolacja.
jeśli dodasz do sosu mięso mielone - masz obiad na kilka dni. Jednego dnia spaghetti z sosem bolognese, drugiego dnia lazania, a jeszcze innego sos z mrożonymi kluskami śląskimi. Sos można również zamrozić i mieć gotowy obiad na chwilę, w której lodówka naprawdę będzie świeciła pustkami.
jeśli nie zjadasz mięsa, na którym gotowany był wywar lub zupa, możesz wszystko pokroić w kawałeczki i wykorzystać na przykład do przygotowania pożywnej sałatki.
jeśli w Twoim domu często zostaje coś z obiadu, zastanów się, czy chcesz zjeść to na kolację lub na drugi dzień. Jeśli odpowiedź brzmi „nie” lepiej zamrozić resztki nadające się jeszcze do spożycia - w innym przypadku najpewniej się zmarnują i trzeba będzie je wyrzucić.
do jej przygotowania wykorzystaj resztki z lodówki: wędlina, ser żółty, warzywa. Tak przygotowana jajecznica to pożywne śniadanie, które doda sił na cały dzień.
Jeśli masz za dużo pieczywa w domu i już widzisz, że jest czerstwe zrób grzanki. Pokrój w małe kawałki i podsmaż na patelni lub w piekarniku bez dodatku oleju. Możesz też zrobić grzanki z wędliną i serem lub chleb maczany w jajku upieczony na patelni. Sposobów na wykorzystanie pieczywa jest wiele.