PODMIANA - Przestają wierzyć w Trzaskowskiego » CZYTAJ TERAZ »

Dzbanek filtrujący wodę. Czy to się opłaca?

Woda to nasz niezbędnik. Jest kluczowa dla naszego zdrowia i funkcjonowania całego organizmu. Coraz większą uwagę skupia się na jakości wody i co za tym idzie – jej uzdatniania. Nie każdy z nas ma czas i ochotę na codzienne noszenie zgrzewki wody butelkowej. Wiąże się to także z większym wydatkiem. Jak w takim razie powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu? Podpowiadamy jakie znaczenie ma filtrowanie wody i jak funkcjonują dzbanki filtrujące wodę.

zdjęcie ilustracyjne/ pixabay.com

Dlaczego warto filtrować wodę?

Sposobów na filtrowanie wody w naszych domów jest wiele. Na rynku dostępnych jest kilka rozwiązań, jak np. dzbanki filtrujące, butelki filtrujące wodę kranową, a w nich uzupełniające wkłady filtrujące oraz baterie filtrujące do kuchni.

Dzięki wykorzystaniu filtrów do wody:

  • dbasz o zdrowie;
  • oszczędzasz pieniądze – dzbanki filtrujące to realna korzyść dla domowych finansów;
  • zmniejszasz zużycie plastikowych butelek – zdecydowanie przy użyciu dzbanków czy filtrów dbasz o środowisko poprzez zmniejszenie ilości plastiku. Przeciętna butelka PET, wykonywana z polietylenu, jest dużo bardziej odporniejsza na czynniki zewnętrzne. W naturalnym środowisku rozkłada się od 100 do 500 lat;
  • woda może okazać się dużo smaczniejsza – woda z kranu może mieć specyficzny smak, za co odpowiedzialne bywają chlor lub żelazo.

Jakie substancje mogą się znajdować w wodzie wodociągowej?

Warto spożywać zarówno wodę z butelek, z kranu czy filtrowaną, a nie skupiać się wyłącznie na jednej opcji. W przypadku wody wodociągowej warto mieć na uwadze możliwość zanieczyszczenia wody szkodliwymi substancjami:

  • osad – np. rdza, szlam, piasek;
  • twardość wody – kamień i żółty osad;
  • chlor, chloroform czy inne związki chloru organicznego;
  • fenole;
  • produkty ropopochodne.

Dzbanek filtrujący wodę – jak działa?

W większości systemów filtrujących wodę ma węgiel aktywowany i żywicę jonowymienną. Ich połączenie doskonale sprawdza się w poprawie jakości oraz właściwości wody.

W momencie zetknięcia się wody i wymiennika jonowego, zawartego we wkładzie, dochodzi do znacznego zmniejszenia twardości węglanowej wody i redukcji zawartej miedzi oraz ołowiu, jeśli w ogóle znajdują się w wodzie.

Znajdujący się we wkładzie węgiel aktywowany w istotny sposób przyczynia się do usuwania substancji, które będą negatywnie wpływać na smak, zapach i przejrzystość wody. Do takich substancji zalicza się związki chloru i inne zanieczyszczenia pochodzenia organicznego.

Dzbanek filtrujący – jaki wybrać?

Decydując się na zakup dzbanka filtrującego wodę należy zwrócić uwagę na jego:

  • pojemność – standardowa pojemność dzbanka wynosi 2,4 litra, natomiast występują także w mniejszych lub większych rozmiarach;
  • wydajność – wybrać można pomiędzy 100 a 300 litrów;
  • ilość wkładów w komplecie lub ich cena;
  • wskaźnik zużycia wkładu – mechaniczny, elektroniczny czy manualny.

Dzbanki filtrujące wodę – zalety i wady 

Zakup dzbanka filtrującego jest zdecydowanie bardzo opłacalny, a wydatek może zwrócić się w ciągu miesiąca, przynosząc w dalszej perspektywie czasu duże oszczędności. To zdecydowanie najważniejsze zalety dzbanka filtrującego wodę. Dzięki filtracji poprawia się także jakość wody, jej zapach i przejrzystość.

Wady dzbanka filtrującego wodę to przede wszystkim informacja podawana przez producentów – przefiltrowaną wodę należy wypić maksymalnie w ciągu 12 godzin. Nie każdego może dotyczyć ten problem, natomiast warto mieć to na uwadze. Poza tym wkład filtrujący wodę powinien być stale zanurzony w wodzie – należy na bieżąco uzupełniać jej poziom. Ostatnią wadą może okazać się czas filtracji, który trochę trwa.

Wkłady filtrujące

Zalety dzbanków filtrujących to głównie ich wkłady filtrujące. To dzięki nim woda zostaje oczyszczona z zanieczyszczeń, które mogą pojawiać się w starszych instalacjach wodociągowych. Zmniejszają także ilość odkładania się kamienia. Ostatecznie proces filtracji wody pozwala maksymalnie poprawić jakość wody, co będzie wpływać na poprawę jej smaku, zapachu i kolorytu. 

Wkład filtrujący w dzbanku – jak często wymieniać?

To głównie zależy od tego, jak często będzie używany. Najczęstsza wydajność to 100, 150, 200 oraz 300 litrów. Wkład filtrujący o wydajności 300 litrów może wystarczyć do 3 miesięcy użytkowania. Większość modeli dostępnych na rynku wyposażona jest w elektroniczne czy mechaniczne wskaźniki zużycia litra, co okazuje się bardzo pomocne. Przeliczają czas, jaki pozostał nam do końca okresu wytrzymałości filtra. Taki wskaźnik bierze pod uwagę 3 parametry: czas, jaki upłynął od początku użytkowania, ilość przefiltrowanej wody i jej twardość. 

 



Źródło: komputronik.pl, niezalezna.pl

#porady #dom

Natalia Wasilewska