Woda to nasz niezbędnik. Jest kluczowa dla naszego zdrowia i funkcjonowania całego organizmu. Coraz większą uwagę skupia się na jakości wody i co za tym idzie – jej uzdatniania. Nie każdy z nas ma czas i ochotę na codzienne noszenie zgrzewki wody butelkowej. Wiąże się to także z większym wydatkiem. Jak w takim razie powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu? Podpowiadamy jakie znaczenie ma filtrowanie wody i jak funkcjonują dzbanki filtrujące wodę.
Sposobów na filtrowanie wody w naszych domów jest wiele. Na rynku dostępnych jest kilka rozwiązań, jak np. dzbanki filtrujące, butelki filtrujące wodę kranową, a w nich uzupełniające wkłady filtrujące oraz baterie filtrujące do kuchni.
Dzięki wykorzystaniu filtrów do wody:
Warto spożywać zarówno wodę z butelek, z kranu czy filtrowaną, a nie skupiać się wyłącznie na jednej opcji. W przypadku wody wodociągowej warto mieć na uwadze możliwość zanieczyszczenia wody szkodliwymi substancjami:
W większości systemów filtrujących wodę ma węgiel aktywowany i żywicę jonowymienną. Ich połączenie doskonale sprawdza się w poprawie jakości oraz właściwości wody.
W momencie zetknięcia się wody i wymiennika jonowego, zawartego we wkładzie, dochodzi do znacznego zmniejszenia twardości węglanowej wody i redukcji zawartej miedzi oraz ołowiu, jeśli w ogóle znajdują się w wodzie.
Znajdujący się we wkładzie węgiel aktywowany w istotny sposób przyczynia się do usuwania substancji, które będą negatywnie wpływać na smak, zapach i przejrzystość wody. Do takich substancji zalicza się związki chloru i inne zanieczyszczenia pochodzenia organicznego.
Decydując się na zakup dzbanka filtrującego wodę należy zwrócić uwagę na jego:
Zakup dzbanka filtrującego jest zdecydowanie bardzo opłacalny, a wydatek może zwrócić się w ciągu miesiąca, przynosząc w dalszej perspektywie czasu duże oszczędności. To zdecydowanie najważniejsze zalety dzbanka filtrującego wodę. Dzięki filtracji poprawia się także jakość wody, jej zapach i przejrzystość.
Wady dzbanka filtrującego wodę to przede wszystkim informacja podawana przez producentów – przefiltrowaną wodę należy wypić maksymalnie w ciągu 12 godzin. Nie każdego może dotyczyć ten problem, natomiast warto mieć to na uwadze. Poza tym wkład filtrujący wodę powinien być stale zanurzony w wodzie – należy na bieżąco uzupełniać jej poziom. Ostatnią wadą może okazać się czas filtracji, który trochę trwa.
Zalety dzbanków filtrujących to głównie ich wkłady filtrujące. To dzięki nim woda zostaje oczyszczona z zanieczyszczeń, które mogą pojawiać się w starszych instalacjach wodociągowych. Zmniejszają także ilość odkładania się kamienia. Ostatecznie proces filtracji wody pozwala maksymalnie poprawić jakość wody, co będzie wpływać na poprawę jej smaku, zapachu i kolorytu.
To głównie zależy od tego, jak często będzie używany. Najczęstsza wydajność to 100, 150, 200 oraz 300 litrów. Wkład filtrujący o wydajności 300 litrów może wystarczyć do 3 miesięcy użytkowania. Większość modeli dostępnych na rynku wyposażona jest w elektroniczne czy mechaniczne wskaźniki zużycia litra, co okazuje się bardzo pomocne. Przeliczają czas, jaki pozostał nam do końca okresu wytrzymałości filtra. Taki wskaźnik bierze pod uwagę 3 parametry: czas, jaki upłynął od początku użytkowania, ilość przefiltrowanej wody i jej twardość.