Truskawki to bez wątpliwości jedne ze smaczniejszych letnich owoców. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne w sezonie letnim polskie owoce, które pojawiają się na przełomie maja oraz czerwca, towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. Smak truskawek to nie jedyna ich zaleta – posiadają cenne właściwości zdrowotne, które przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia oraz naszego samopoczucia.
Truskawki występują w wielu uprawnych odmianach. Przyjmuje się, że istnieje około 2 tysięcy różnych odmian, różniąc się od siebie wielkością, kolorem, kształtem, konsystencją miąższu oraz smakiem. W Polsce najpopularniejszymi odmianami są truskawki Rumba, Vibrant, Polka, Magnum, Elegance, Albion oraz Florence.Truskawka uprawiana w chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego uznawana jest za najsmaczniejszą. Dlatego polskie truskawki są jedne z najlepszych i doceniane na całym świecie.
Truskawki mają liczne właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze, a ponadto są mało kaloryczne. Wśród prozdrowotnych właściwości tego owocu warto wymienić:
Zawartość składników odżywczych w 100 g owocu:
Wartość energetyczna - 33 kcal
Białko - 0,7 g
Tłuszcz - 0,4 g
Węglowodany - 7,68 g
Błonnik - 2 g
Jak kupować truskawki? Przy wyborze tych owoców powinniśmy kierować się przede wszystkim walorami organoleptycznymi. Ich struktura powinna być jak najbardziej jędrna, bez widocznym zagnieceń.
Truskawki nie powinny być zawilgocone w wyniku deszczu, nieprawidłowego pakowania czy transportu – taki surowiec będzie bardziej podatny na psucie się. Owoce nie powinny mieć wgnieceń i mocnych zabrudzeń, dlatego warto prosić sprzedawcę o ich przesypanie przy nas, tak aby ocenić ich stan zarówno z wierzchu, jak i na spodzie.
W gorące dni zbyt długa ekspozycja truskawek może sprzyjać pojawianiu się pleśni owoców, dzięki czemu nie będą one zdatne do spożycia ze względu na zagrożenie mykotoksynami wytwarzanymi przez te grzyby.
Kupne truskawki nie powinny być przechowywane zbyt długo w cieple. Najlepszym rozwiązaniem na ich przetrzymywanie jest lodówka, dzięki czemu proces psucia będzie znacznie spowolniony. Dodatkowo aby przedłużyć ich świeżość można podczas mycia truskawek dodać do wody, w której były płukane, kilka łyżeczek octu. Taki zabieg nie wpłynie negatywnie na ich smak, natomiast kwaśne środowisko spowolni psucie się owoców.
Polskie truskawki mogą być dla nas dostępne przez cały rok dzięki mrożeniu. Przygotowane w środku sezony z najlepszych i dojrzałych owoców nie stracą swoich walorów odżywczych. Wybierając mrożone truskawki w sklepie warto także zwrócić uwagę czy ich opakowanie nie zostało uszkodzone, ale również czy jej zawartość jest sypka. Gdy mrożonki „zlepione” są w jeden blok to znaczy, że produkt nie był właściwie przechowywany i na pewnym etapie rozmroził się i ponownie zamarzł, co może sprzyjać rozwojowi patogenów.
Truskawka to nie tylko słodkie owoce, ale również jadalne liście. Wielbiciele ziołolecznictwa i zielarstwa przygotowują z nich napar bogaty w przeciwutleniacze, doskonały również z dodatkiem dojrzałych owoców.
Przygotowany napar z liści truskawek działa przeciwbiegunkowo, może łagodzić stany zapalne ze względu na obecność garbników i antocyjanów.