Truskawki – odmiany
Truskawki występują w wielu uprawnych odmianach. Przyjmuje się, że istnieje około 2 tysięcy różnych odmian, różniąc się od siebie wielkością, kolorem, kształtem, konsystencją miąższu oraz smakiem. W Polsce najpopularniejszymi odmianami są truskawki Rumba, Vibrant, Polka, Magnum, Elegance, Albion oraz Florence.Truskawka uprawiana w chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego uznawana jest za najsmaczniejszą. Dlatego polskie truskawki są jedne z najlepszych i doceniane na całym świecie.
Truskawki – właściwości
Truskawki mają liczne właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze, a ponadto są mało kaloryczne. Wśród prozdrowotnych właściwości tego owocu warto wymienić:
- zawartość witaminy C – truskawki zawierają jej więcej niż owoce cytrusowe. Z kolei dzięki witaminom B1 i B2 oraz witaminie PP, która m.in. utrzymuje skórę w dobrej kondycji, truskawki pomagają zapewnić prawidłowe funkcjonowanie nerwów oraz przewodu pokarmowego;
- bogactwo soli organicznych – te wpływają na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu oraz korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną;
- wapń i fosfor – obecne w truskawkach te składniki pomogą nam wzmocnić kości i zęby oraz poprawić pracę mięśni (w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm);
- właściwości odtruwające i oczyszczające – to za sprawą bomeliny – enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Truskawki zaleca się szczególnie tym, którzy mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała;
- wsparcie w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi – jedzenie truskawek obniżą kwasowość moczu. Właśnie dlatego doradza się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze;
- obniżenie poziomu cholesterolu.
Truskawka – kalorie i wartości odżywcze
Zawartość składników odżywczych w 100 g owocu:
Wartość energetyczna - 33 kcal
Białko - 0,7 g
Tłuszcz - 0,4 g
Węglowodany - 7,68 g
Błonnik - 2 g
Truskawki – jak wybierać i przechowywać
Jak kupować truskawki? Przy wyborze tych owoców powinniśmy kierować się przede wszystkim walorami organoleptycznymi. Ich struktura powinna być jak najbardziej jędrna, bez widocznym zagnieceń.
Truskawki nie powinny być zawilgocone w wyniku deszczu, nieprawidłowego pakowania czy transportu – taki surowiec będzie bardziej podatny na psucie się. Owoce nie powinny mieć wgnieceń i mocnych zabrudzeń, dlatego warto prosić sprzedawcę o ich przesypanie przy nas, tak aby ocenić ich stan zarówno z wierzchu, jak i na spodzie.
W gorące dni zbyt długa ekspozycja truskawek może sprzyjać pojawianiu się pleśni owoców, dzięki czemu nie będą one zdatne do spożycia ze względu na zagrożenie mykotoksynami wytwarzanymi przez te grzyby.
Truskawki – przechowywanie
Kupne truskawki nie powinny być przechowywane zbyt długo w cieple. Najlepszym rozwiązaniem na ich przetrzymywanie jest lodówka, dzięki czemu proces psucia będzie znacznie spowolniony. Dodatkowo aby przedłużyć ich świeżość można podczas mycia truskawek dodać do wody, w której były płukane, kilka łyżeczek octu. Taki zabieg nie wpłynie negatywnie na ich smak, natomiast kwaśne środowisko spowolni psucie się owoców.
Truskawki – mrożenie
Polskie truskawki mogą być dla nas dostępne przez cały rok dzięki mrożeniu. Przygotowane w środku sezony z najlepszych i dojrzałych owoców nie stracą swoich walorów odżywczych. Wybierając mrożone truskawki w sklepie warto także zwrócić uwagę czy ich opakowanie nie zostało uszkodzone, ale również czy jej zawartość jest sypka. Gdy mrożonki „zlepione” są w jeden blok to znaczy, że produkt nie był właściwie przechowywany i na pewnym etapie rozmroził się i ponownie zamarzł, co może sprzyjać rozwojowi patogenów.
Truskawka – jadalne liście
Truskawka to nie tylko słodkie owoce, ale również jadalne liście. Wielbiciele ziołolecznictwa i zielarstwa przygotowują z nich napar bogaty w przeciwutleniacze, doskonały również z dodatkiem dojrzałych owoców.
Przygotowany napar z liści truskawek działa przeciwbiegunkowo, może łagodzić stany zapalne ze względu na obecność garbników i antocyjanów.