Związki siarki, nadają warzywu ostry smak i zapach. Jednakże dzięki tym właśnie związkom czosnek zyskuje superwłaściwości. Czosnek zawiera prowitaminę A, witaminę B1, B6 i C oraz mnóstwo minerałów: wapń, miedź, mangan, fosfor, selen i cynk.
Dobrym sposobem na zneutralizowanie charakterystycznego zapachu czosnku będzie zjedzenie surowego jabłka lub sałaty.
Czosnek chroni przewód pokarmowy przed infekcjami bakteryjnymi. Roślinę tę wykorzystywano jako podstawową metodę walki z chorobami bakteryjnymi. W okresach epidemii noszono nawet główki czosnku chroniące przed zakażeniem. Siła lecznicza, którą przypisuje się tej małej cebulce jest ogromna. O właściwościach czosnku pisze Małgorzata Różańska w swojej książce Super żywność czyli superfoods po polsku.
Czosnek — naturalny antybiotyk
Jedną z najbardziej znanych właściwości czosnku jest to, że zachowuje się on jak antybiotyk. Jest skuteczny zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Swoim działaniem obejmuje szczepy z rodzaju Escherichia,Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphyloccocus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. To bakterie, które są główną przyczyną zatruć pokarmowych.
Doświadczenia wykazują też, że czosnek jest aktywny wobec bakterii Helicobacter pylori występującej w przewodzie pokarmowym człowieka, która jest główną przyczyną m.in. wrzodów żołądka. Być może leczenie wyciągiem z czosnku pozwoli na skuteczne leczenie zakażeń H. pylori bez konieczności stosowania antybiotyków. Czosnek działa zabójczo także na prątki gruźlicy.
Zdaniem badaczy wyciągi z czosnku mogą być wykorzystywane w terapii zakażeń jamy ustnej, ponieważ wykazują wysoką aktywność zabójczą wobec najważniejszych drobnoustrojów powodujących choroby przyzębia.
Profilaktyka chorób układu krążenia
Związki siarkowe obecne w czosnku chronią przed wystąpieniem schorzeń sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że działają one na kilka sposobów. Jednym z nich jest obniżanie poziomu cholesterolu, LDL i trójglicerydów. Inne badania wykazują, że czosnek zapobiega chorobom układu krążenia również przez poprawę przepływu krwi, bo hamuje skupianie płytek krwi (trombocytów).
Ponadto jedzony regularnie czosnek pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych. Według niektórych badaczy regularne jedzenie go może opóźnić proces miażdżycowy nawet o 15 lat! Tym samym stanowi skuteczną profilaktykę chorób układu krążenia. Nie ma jednej ustalonej dawki czosnku wywierającej terapeutyczne działanie, jednak w ramach prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego sugeruje się włączenie 4 g czosnku (1-2 ząbki) dziennie do diety.
Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy jaglanej, 3–4 ząbki czosnku, olej rzepakowy rafinowany, garść suszonych pomidorów,1 mały pęczek natki pietruszki, 2 czubate łyżki pestek dyni, sól i pieprz do smaku, oliwa z suszonych pomidorów.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią pestki dyni. Praż je do zarumienienia i odstaw. Natkę pietruszki (same listki) drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w plasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Wystudzoną kaszę pomieszaj, tak by była porozdzielana i sypka. Dodaj posiekany czosnek, suszone pomidory, natkę i uprażone ziarna słonecznika. Dokładnie wymie¬szaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Jeżeli całość jest za sucha, możesz dodać oliwy z suszonych pomidorów lub innego ulubionego oleju.
Składniki: 1 ½ główki czosnku, ½ małej cebuli, 5 ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ litra bulionu warzywnego lub wody, liść laurowy, sól, pieprz biały, natka pietruszki, razowy chleb, ser żółty.
Do podania: razowa grzanka z serem żółtym, chleb razowy pokrój na kromki, ser żółty zetrzyj na tarce i połóż na kromki chleba. Zapiekaj w piekarniku kilka minut aż ser się roztopi.