Dla niektórych sprawa jadłospisu jest oczywista, bowiem w wielu domach przepisy na wigilijne potrawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ze względu na pandemię i obostrzenia wielu kucharzy w tym roku po raz pierwszy samodzielnie organizuje rodzinne spotkanie przy świątecznym stole. Sprawdzone przepisy polecamy również tym, którzy szukają inspiracji na urozmaicenie tradycyjnego menu.
Może okazać się, że niewielka zmiana składników lub ich proporcji sprawi, że dobrze znane dania staną się jeszcze smaczniejsze.
Kolorowe lampki na choince każdego wprawiają w świąteczny nastrój. Wszystko już gotowe: opłatek leży na honorowym miejscu tuż obok tradycyjnego sianka, a najlepsza zastawa czeka, aż pojawią się na niej bożonarodzeniowe przysmaki. Od czego zacząć? Najczęściej pierwszym daniem podczas wigilijnej kolacji jest zupa, choć jej rodzaj zależy od regionu kraju lub domowych zwyczajów. Wielu smakoszy czeka z niecierpliwością na staropolski żurek, wypełniony leśnymi grzybami: borowikami i podgrzybkami. Doskonale smakują połączenia grzybów suszonych i świeżych. Dużą popularnością cieszą się różnorodne zupy rybne, bazujące na aromatycznym bulionie, doprawione zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych wigilijnych propozycji jest jednak barszcz czerwony, podawany z uszkami albo w towarzystwie pierogów. Wszystkim, którzy chcą zaskoczyć swoich gości, a jednocześnie nie stronić od tradycyjnych składników, polecamy świąteczny barszcz czerwony ze śledziem, którego smak zostaje wzmocniony gotowaną fasolą oraz suszonymi grzybami.
Według starodawnych tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 postnych potraw. Świąteczny charakter posiłku i jego obfitość miały zapewniać najróżniejsze produkty, lecz należało wystrzegać się jedzenia mięsa. Z tego właśnie powodu w roli dania głównego pojawiały się ryby, których do dziś nie powinno zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Od wielu lat niepodzielnie króluje karp. W najprostszym wariancie jest przygotowywany na patelni, otoczony złocistą panierką. Można go również piec z różnymi dodatkami. Karp po żydowsku, czyli ryba podawana w galarecie, także jest mile widziany w wigilijnym jadłospisie.
Mimo to nie każdy przepada za karpiem. Dzięki dużej dostępności innych gatunków ryb z łatwością można przygotować co najmniej dwa warianty dania głównego, by nikt nie wstał od stołu rozczarowany lub, co gorsza, głodny. Miłośnicy łagodnych smaków mogą postawić na równie popularną rybę po grecku, podawaną z duszonymi marchewką i pietruszką. Warto wziąć pod uwagę przyrządzenie rybnych pulpetów, które są doskonałym rozwiązaniem dla każdej osoby, chcącej podać danie bez ości. Sięgajmy też po inspiracje nie tylko z rodzimej kuchni. Łosoś podawany z suszonymi pomidorami albo tapenadą przywiedzie na myśl śródziemnomorskie kulinaria. Jeśli jednak zależy Wam na bardziej swojskich akcentach, przygotujcie pstrąga z kiszoną kapustą.
Dla niejednej osoby będzie to sentymentalna podróż do czasów i smaków dzieciństwa. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do przypomnienia sobie smaków, które królowały przed laty. Właśnie teraz chętnie sięgamy po receptury, według których dania przygotowywały nasze mamy i babcie. Tradycyjne pierogi podczas świąt wypełnione są farszem z grzybów oraz kiszonej kapusty. Można je jednak delikatnie modyfikować, by odnaleźć kolejne znakomite kompozycje smakowe bez odchodzenia od ulubionych zwyczajów. Ciasto z mąki gryczanej i nadzienie z białego sera – takie pierogi smakują wyśmienicie. Kasza to zresztą też bardzo dobry pomysł na smakowity farsz, koniecznie z nutą mięty albo natki pietruszki. Pierogi rybne z delikatnym mięsem, przyprawionym cytrynową skórką będą dla wszystkich zebranych przy stole apetyczną niespodzianką. Nawet tradycyjne przysmaki mogą smakować niebanalnie.
Kolacja wigilijna to dopiero początek świętowania! Przed nami jeszcze dwa dni, które najlepiej spędza się przy suto zastawionym stole. Planując menu na Boże Narodzenie, należy skupić się nie tylko na potrawach typowo obiadowych. Wspólne kolędowanie, wymienianie się podarkami i podziwianie choinkowych ozdób nie byłoby kompletne bez tradycyjnych przekąsek, które warto ułożyć na stole, by można było sięgnąć po nie w dowolnym momencie. Świetnie sprawdzają się pasztety. Mięsne kompozycje warto urozmaicić suszonymi grzybami albo żurawiną. Niech nie zabraknie również wariantów wegetariańskich, np. z soczewicy albo cukinii.
Sałatka jarzynowa to w niejednym domu gość honorowy. W ramach alternatywy warto przygotować sałatkę ziemniaczaną lub śledziową. Zresztą śledzie w każdej konfiguracji są jak najbardziej pożądane. Nie miejcie oporów przed podawaniem ich z owocami, np. jabłkami, rodzynkami, wiśniami. Wśród tradycyjnych przekąsek nie powinno zabraknąć również kulebiaka, czyli drożdżowego ciasta z nadzieniem z grzybów oraz kapusty. Zamiast jednego dużego placka, przygotujcie zgrabne, poręczne smakołyki.
Życzymy wesołych i pysznych świąt!