GP: Za Trumpa Europa przestanie być niemiecka » CZYTAJ TERAZ »

Cykoria - warzywna królowa jesieni i zimy

Cykoria zyskuje popularności w polskiej kuchni i w pełni zasługuje na miano warzywnej królowej jesieni oraz zimy. Możemy być jej tylko wdzięczni, że podczas miesięcy największego deficytu witamin i minerałów, tj. od października do kwietnia, obdarza nas swoimi najcenniejszymi wartościami odżywczymi.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Griet Kurtz, pixabay

Podczas gdy wszystkie rośliny potrzebują światła do życia, ona pod jego wpływem zielenieje i robi się bardziej gorzka. Ma delikatne i kruche łodygi, długie liście, układające się wzdłuż główki warzywa, podobnie jak w przypadku kapusty pekińskiej, oraz jasnoniebieskie kwiaty. Uprawiana charakteryzuje się białym kolorem, dziko rosnąca jest zielona i z wyglądu przypomina sałatę.

Zdrowotne właściwości warzywa wychwala w swojej książce „Jedz zielone” dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Cykoria znana jest ze swego pozytywnego wpływu na organizm ludzki, co głównie zawdzięcza zawartości inuliny, tj. naturalnego prebiotyku. Związek ten nie tylko reguluje pracę jelit, ale również przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, przy okazji usuwając z niego toksyny.

Cykoria pomaga ponadto obniżyć poziom cholesterolu oraz ustabilizować ilość glukozy we krwi, a nawet zwalczać wolne rodniki, które wpływają również na rozwój nowotworów. Jej dobroczynne działanie można dostrzec także w stanie naszej urody, bowiem cykoria przyczynia się do wzmocnienia paznokci oraz włosów i utrzymuje cerę w dobrej kondycji, pozostawiając ją jędrną i lecząc m.in. objawy trądziku.

Obok cykorii nie można przejść obojętnie. To warzywo obfituje w różnorodne witaminy oraz minerały. Znajdziemy w niej witaminy A, B, B1, B2, C, E, K, a także wiele składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, selen, potas, wapń, żelazo, cynk czy mangan. Oprócz nich cykoria to dobre źródło beta-karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika.

Cykoria to idealny element diety odchudzającej. Nie dość że zawiera jedynie 15 kcal w 100 g, to na dodatek laktucyna i laktukopikryna, występujące w jej składzie i odpowiadające za specyficzną gorycz jej smaku, przyspieszają trawienie, a tym samym spalanie tłuszczu. Dodatkowo jeśli cykorię popijemy dużą ilością wody, to uda nam się zachować uczucie sytości na dłużej.

Charakterystycznej goryczki cykorii można się pozbyć w prosty i szybki sposób. Wystarczy przed podaniem wymoczyć ją w wodzie, najlepiej z dodatkiem soli lub soku z cytryny. Po około godzinnej kąpieli w tak przygotowanej mieszance z cykorii powinny dosłownie wypłynąć ostatnie połacie goryczy. A jeśli nadal poczujemy niechcianą nutę w jej smaku, to warto dodatkowo usunąć jej głąb, podobnie jak w przypadku obierania kapusty.

 



Źródło: niezalezna.pl

#warzywa #cykoria

redakcja