Mistrzowie wypieków z Krakowa i okolic zaprezentują swoje wyroby na placu Szczepańskim i na Plantach – między ulicą Szczepańską a Szewską.
Obwarzanek jest symbolem naszego miasta i kultowym elementem kulinariów krakowskich. Chcemy pokazać, jak może być wykorzystany, nie tylko jako przysmak zjedzony na szybko w drodze do pracy lub szkoły, ale też jako ważny składnik kuchni domowej
- podkreśla zastępca prezydenta Krakowa Andrzej Kulig.
Należy mu się hołd i chcemy, aby wszyscy w kraju pamiętali o tym, że kiedy jedzą obwarzanka, to smakują coś, co zostało upieczone w Krakowie i nierozerwalnie kojarzy się z naszym miastem
- dodał.
Data święta jest nieprzypadkowa – nawiązuje do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy.
Kilkanaście krakowskich restauracji zaprasza w sobotę i niedzielę na śniadanie z obwarzankiem w roli głównej. Podczas święta Mieczysław Czuma opowie, dlaczego "obwarzanek to uśmiech Pana Boga", a Ewa Wachowicz przedstawi rolę obwarzanka w kuchni polskiej. Dzieci podczas warsztatów będą mogły nauczyć się pieczenia obwarzanków, a najmłodsi ich formowania z ciastoliny.
Rozstrzygnięte zostaną konkursy na najładniej upieczony i ozdobiony obwarzanek, najładniejszy rysunek obwarzanka, najpiękniejszy wyrób z ciastoliny oraz - skierowany do restauratorów - na najsmaczniejsze danie z obwarzankiem.
Na stoiskach na placu Szczepańskim i Plantach, oprócz obwarzanków, znajdą się także inne małopolskie specjały uznawane za dania tradycyjne zarówno przez Komisje? Europejską, jak i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W sobotnie popołudnie na scenie ustawionej na placu Szczepańskim wystąpi Marta Bizoń, a wieczorem artyści Piwnicy Pod Baranami. W niedzielę Krakowski Teatr Uliczny "Scena Kalejdoskop" wystawi "Eunikę w krainie cyrku".
Obwarzanek od 2010 r. jest wpisany na listę produktów UE objętych "chronionym oznaczeniem geograficznym".