W Journal of Archaeological Science opublikowano kilka lat temu badania, które rzuciły nowe światło na dietę starożytnego Egiptu. Analizując atomy węgla w 45 mumiach, pochodzących z 3500 p.n.e. a 600 r.n.e., francuski zespół badawczy ustalił, że Egipcjanie byli w dużej mierze wegetarianami. Badania polegały na pomiarze stosunku węgla pobranego z kości, szkliwa zębów i włosów.
Alexandra Touzeau z Uniwersytetu w Lyonie wskazała, że przyjęto nieco inną drogę niż do tej pory – zespół badał kości i zęby, podczas gdy większość badaczy zwykle sprawdzała włosy, kolagen i białka. Wyniki Francuzów były zaskakujące – starożytni Egipcjanie byli głównie wegetarianami, a ich dieta opierała się na pszenicy i jęczmieniu. Zboża, takie jak proso i sorgo, stanowiły niewielką część ich diety (mniej niż 10 procent). Jednym z najbardziej niezwykłych odkryć było to, że w diecie było mało ryb. Większość ludzi prawdopodobnie uważa, że Egipcjanie mieszkający nad Nilem jedli dużo ryb. W badanych mumiach tego pożywienia nie odnotowano. Istnieje jednakże wiele dowodów na łowienie ryb w starożytnym Egipcie – widać to na płaskorzeźbach czy malunkach. Istnieje również wiele archeologicznych dowodów na spożycie ryb z miejsc takich jak Gaza i Amama. Jest więc nieco zaskakujące, że ryby nie były powszechnie spożywane i tak popularne w diecie jak myślimy.