Wniosek o areszt dla mężczyzny, który włamał się do jednej ze szczecińskich restauracji skierowała w piątek do sądu szczecińska prokuratura. Mężczyzna ukradł pieniądze, które przeznaczone były na zakup produktów do przygotowania posiłków dla ratowników medycznych.
Do włamania doszło nad ranem 7 kwietnia. Z sejfu restauracji w centrum Szczecina skradziona została gotówka.
Była przeznaczona na zakupy do produkcji obiadów dla ratowników medycznych z akcji #gastropomaga. Dania te przygotowaliśmy już 12 razy, codziennie przekazując zupełnie za darmo 100 gorących posiłków
– napisano wówczas na stronie facebookowej restauracji "Karczma Polska Pod Kogutem".
Restauracja mimo włamania kontynuowała wydawanie posiłków dla medyków, organizując m.in. zbiórkę pieniędzy na ten cel na portalu crowdfundingowym – zebrano w ten sposób ponad 14 tys. zł.
Mężczyzna został zatrzymany w czwartek. Jak poinformowała w piątek oficer prasowa Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie sierż. sztab. Ewelina Gryszpan, zatrzymany 27-latek, oprócz włamania do restauracji "w ciągu ostatnich kilku dni włamał się do pomieszczeń biurowych w centrum miasta".
Wniosek o tymczasowy areszt dla mężczyzny skierowała do sądu Prokuratura Rejonowa Szczecin-Niebuszewo – poinformowała p.o. rzeczniczki prasowej Prokuratury Okręgowej w Szczecinie Ewa Obarek.
Zgromadzony (…) materiał dowodowy pozwolił na przedstawienie mu zarzutów popełnienia dwóch kradzieży z włamaniem na terenie miasta
– podała prok. Obarek.
Zatrzymany mężczyzna zostanie doprowadzony do prokuratury. Grozi mu od roku do 10 lat więzienia.