Są to bardzo pozytywne tendencje i z niecierpliwością oczekujemy przyspieszenia rozwoju przedsiębiorczości w Polsce. Świadczą też one o dużym potencjale w zakresie innowacji. Polska osiąga też wysokie wyniki w obszarze przedsiębiorczości opartej na wykorzystywaniu pojawiających się możliwości, wniosków projektowych i społeczeństwa z wykształceniem wyższym. W tym kontekście nic dziwnego, że Wspólnoty Innowacyjne EIT są bardzo zainteresowane współpracą z polskimi organizacjami partnerskimi i zawsze dążą do jej poszerzenia.
– mówi Martin Kern, dyrektor Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii.
Co ważne, aż pięć Wspólnot Innowacji EIT ma swoje siedziby w Polsce i współpracuje tu obecnie z blisko 100 organizacjami:
EIT Climate-KIC's Innovation Hub, z siedzibą we Wrocławiu – 12 organizacji,
EIT InnoEnergy, reprezentowany przez Innovation Hub w Krakowie – 45 polskich organizacji,
EIT RawMaterials, reprezentowany przez Innovation Hub we Wrocławiu – 8 polskich organizacji,
EIT Food, reprezentowany przez Innovation Hub w Warszawie i skupiający partnerów z Europy Środkowej i Wschodniej oraz krajów nordyckich – 18 polskich organizacji,
EIT Health realizuje swoją działalność w Polsce poprzez Hub prowadzony przez Gdański Uniwersytet Medyczny – 4 partnerów w Polsce.
Na uwagę zasługuje fakt nominacji Piotra Wnukowskiego z NapiFeryn BioTech do nagrody EIT Venture Award za przyjazną dla środowiska technologię produkcji naturalnych, w pełni funkcjonalnych izolatów białka rzepaku, które mogą być wykorzystywane, jako cenne składniki w nowych formach żywności.
Nasza unikalna technologia ekstrakcji białek z roślin dostarcza produkty, których nie była w stanie zapewnić żadna inna firma, a na które jest duże zapotrzebowanie – zarówno w Polsce i UE, jak i USA – ze strony czołowych graczy z branży spożywczej. Naszym celem jest zbudowanie wraz z partnerami przemysłowymi pierwszego w Polsce obiektu do ich produkcji.
- tłumaczy dr Piotr Wnukowski.