Salmonella i inne bakterie chorobotwórcze były przyczyną masowego zatrucia ciastami z piekarni w Radomiu - ustalił miejscowy sanepid. Po spożyciu tiramisu i tzw. krówki zatruło się 85 osób, a 16 - trafiło do szpitali.
Jak poinformowała rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu Małgorzata Gregorczyk, w wyniku badań ustalono, że przyczyną zatrucia była salmonella oraz inne bakterie chorobotwórcze, które znajdowały się w ciastach "krówka" i tiramisu.
Po ich zjedzeniu u 85 chorych wystąpiło objawy zatrucia: bóle brzucha, głowy, wymioty, biegunka i wysoka gorączka. 16 osób, w tym 6 dzieci, trafiło do szpitali w Radomiu, Kozienicach i Opocznie.
- Troje z nich już opuściło szpital, reszta także czuje się lepiej i prawdopodobnie zostanie wypisana do domów w najbliższym czasie - powiedziała Gregorczyk.
Towar wycofano ze sprzedaży, dalsza produkcja została wstrzymana. Zamknięto też wszystkie sklepy firmowe radomskiej piekarni, a jest ich kilkanaście - głównie w Radomiu.
Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu wydał decyzję o zawieszeniu działalności produkcyjnej do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. Nakazał także wycofanie z obrotu wyrobów radomskiej piekarni do czasu zapewnienia skutecznej dezynfekcji sprzętu i pomieszczeń produkcyjnych oraz sklepowych.
Sanepid czeka jeszcze na wyniki kolejnych badań dotyczących stanu zdrowia pracowników zatrudnionych przy produkcji oraz stanu sanitarnego sprzętu i urządzeń używanych w piekarni.
"Zakład będzie mógł wznowić działalność w zakresie produkcji pieczywa dopiero w momencie, kiedy wszystkie badania wyjdą dobrze i ponowne kontrole nie wykażą żadnych nieprawidłowości"
- zaznaczyła rzeczniczka radomskiego Sanepidu.