Pijesz kawę w czasie ciąży? Nie jest tak szkodliwa, jak myślisz!

Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi WHO kobiety w ciąży raczej powinny unikać picia kawy. Tymczasem najnowsze badania wykazały, że codzienne picie kawy nie zagraża przebiegowi ciąży. Wykorzystując badania genetyczne, naukowcy z australijskiego University of Queensland wykazali, że spożywanie tego napoju w umiarkowanych ilościach nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu.

Zdjęcie autorstwa Jason Villanueva z Pexels

Obecne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny, czyli od dwóch do trzech filiżanek dziennie. Ale opiera się to na badaniach obserwacyjnych, w których trudno oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka, takich jak palenie, alkohol lub zła dieta.
powiedziała dr Gunn-Helen Moen.

Dlatego właśnie autorzy chcieli sprawdzić, czy sama kawa naprawdę zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.

Dr Daniel Hwang wskazał, że określony zestaw wariantów genetycznych wpływa na ilość wypijanej kawy. 
Wykazaliśmy, że te warianty genetyczne wpływają nie tylko na spożycie kawy w populacji ogólnej, ale także u kobiet w ciąży.
- powiedział.

Kawa nie zagraża ciąży

Naukowcy zastosowali klasyczną metodę (randomizacja Mendla), która polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych.

Autorzy wykorzystali osiem wariantów genetycznych, które pozwalały przewidywać zachowanie kobiet dotyczące picia kawy w czasie ciąży i zbadali, czy warianty te są również powiązane z wynikami porodu.

Ponieważ nie możemy poprosić kobiet o wypicie przepisanych ilości kawy podczas ciąży, wykorzystaliśmy analizy genetyczne, aby naśladować randomizowane badanie kontrolne.
- wyjaśnił dr Hwang.

Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet, które piły kawę, nie było większego ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka lub przedwczesnego porodu.

Dieta w ciąży

Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą, nie martwiąc się o zwiększenie ryzyka.
- powiedział dr Hwang.

Naukowcy podkreślają, że badanie dotyczyło tylko niektórych niekorzystnych wyników ciąży i możliwe jest, że spożywanie kofeiny może wpłynąć na inne ważne aspekty rozwoju płodu.

Z tego powodu nie zalecamy dużego spożycia podczas ciąży, ale niskie lub umiarkowane.
- zaznaczyła dr Moen.

Szczegóły badania opisano na łamach „International Journal of Epidemiology”.

 

 


Źródło: Niezalezna.pl, PAP

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo