To koniec dla mięsożerców? Naukowcy proponują w zamian produkty roślinne

Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa prognozują, że globalne zapotrzebowanie na mięso podwoi się do 2050 roku. Ponieważ szacuje się, że liczba mieszkańców ziemi przekroczy wówczas 9 miliardów, zapotrzebowanie na codzienne spożycie białka wzrośnie o 74%. Dlatego naukowcy i dietetycy postulują, aby zastanowić się nad decyzją o tym, aby chociaż część białka w naszej diecie pochodziła ze źródeł roślinnych, takich jak soja, komosa ryżowa lub groch. Czy taki trend oznacza koniec dla wszystkich rodzajów mięsnych diet?

Zdjęcie autorstwa Daria Shevtsova z Pexels

Jednym ze sposobów, w jaki wszyscy możemy pracować na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości, jest świadoma decyzja o zastąpieniu części produktów odzwierzęcych tymi o pochodzeniu roślinnym. Wszystko dlatego, że produkcja mięsa i wyrobów mlecznych jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do emisji gazów cieplarnianych (GHG), większego zużycia wody, wylesiania i zanieczyszczenia środowiska. Niestety, wydaje się, że ludzkość zmierza w przeciwnym kierunku.
- przekonuje John Agwunobi, prezes i dyrektor generalny Herbalife Nutrition

Dietetycy oraz eksperci ds. zdrowego żywienia zwracają uwagę na ogromny potencjał produktów spożywczych wytwarzanych na bazie soi. To właśnie soja zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, co czyni ją jednym z niewielu dostępnych źródeł kompletnego białka roślinnego. Soja jest również stosunkowo wydajna w uprawie; przy jej produkcji zużywa się mniej wody i emituje mniej dwutlenku węgla oraz pozyskuje więcej białka z hektara niż w przypadku hodowli bydła i drobiu. Dlatego zastąpienie nawet niewielkiej części białek zwierzęcych efektywnie pozyskiwanymi białkami roślinnymi może mieć długofalowy, pozytywny wpływ na środowisko naturalne.

Wpływ produktów roślinnych na środowisko

Oprócz pozytywnego wpływu na środowisko, włączenie do diety składników pochodzenia roślinnego przynosi korzyści z punktu widzenia zaopatrzenia w żywność, ponieważ pozwala lepiej wykorzystać dostępne grunty uprawne. Są jednak naukowcy, którzy postulują, aby pójść znacznie dalej i całkowicie wyeliminować mięso z diety. Według badania naukowego, opublikowanego przez amerykańską Narodową Akademię Naukową (National Academy of Sciences), zastąpienie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi może zapewnić żywność wystarczającą do nakarmienia o 350 milionów ludzi więcej, co znacznie przyczyniłoby się do realizacji jednego z celów zrównoważonego rozwoju ONZ – zerowego głodu.

Chociaż zmiana diety i kształtowanie nowych nawyków bywają niełatwe ze względu na nierówności w dostępie do żywności, a temat wpływu białka roślinnego na efektywność ćwiczeń wymaga jeszcze badań naukowych, już teraz wiemy, że spożywanie mniejszej ilości mięsa może obniżyć ryzyko otyłości i chorób serca, udarów, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu i niektórych nowotworów. Spożywanie większej ilości warzyw zapewnia również odpowiednie ilości węglowodanów, które organizm może spalić w trakcie ćwiczeń. To ważne powody, przemawiające za wprowadzeniem zmian.

Roślinne paliwo dla zrównoważonego biznesu?

Pozytywny wpływ na społeczeństwo to coś więcej niż tylko uczynienie świata lepszym miejscem do życia; ma również znaczenie biznesowe. Problemy społeczne dotykają coraz większej liczby osób, a inwestorzy i inne zainteresowane strony obserwują z uwagą, jak konsumenci domagają się, aby firmy określiły swoje stanowisko w tej sprawie. Od poprawy stanu środowiska po różnorodność i integrację, inwestorzy coraz częściej zastanawiają się, w jaki sposób firmy wspierają lokalne społeczności, całe społeczeństwa i ochronę przyrody. W latach 2018-2020 łączna liczba aktywów zainwestowanych w zrównoważony sposób w Stanach Zjednoczonych wzrosła o 42%, z 12 bilionów do 17,1 biliona USD. Ten wzrost jest napędzany przez wiele czynników, między innymi ogólnoświatowe zainteresowanie kwestią zrównoważonego rozwoju i redukcją odpadów oraz odpowiedzialnością biznesu za wprowadzenie tych zmian.

 

Źródło: Niezalezna.pl, PAP MediaRoom, Herbalife

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo