Złocistym i chrupiącym frytkom nie można się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że gdy pojawiają się na stole, na jednej się nie skończy! Królują w modnych food truckach, a w eleganckich restauracjach podawane są wraz z owocami morza, chociażby mulami. Nie ma lepszego sposobu na spędzenie Światowego Dnia Frytek niż wejście do kuchni.

Wszystko zaczęło się w Belgii…
W XVIII wieku, kiedy pokrojone w podłużne paski i smażone warzywo miało zastępować zimą niewielkie rybki, będące przysmakiem w południowej Belgii. Aż trudno uwierzyć, że słynna na cały świat przekąska miała tak skromne początki. Współcześnie frytki belgijskie są wyznacznikiem ziemniaczanej jakości, a po porcję złocistego specjału ustawiają się długie kolejki. Frytki w bardzo prosty sposób można dopasować do swoich upodobań kulinarnych i kuchennego wyposażenia. Przygotowuje się je zarówno we frytkownicach, jak i na patelniach oraz w piekarnikach. Są nieodłącznym dodatkiem do amerykańskich burgerów oraz podstawą brytyjskiego dania fish&chips – ryby z frytkami. Zastanawiacie się, jak w prosty sposób je urozmaicić? Wszystko zależy od przypraw. Doskonale pasuje do nich czosnek, w tym granulowany. Nie szczędźcie ziół. Majeranek, tymianek i oregano fantastycznie podkreślają smak smażonych i pieczonych ziemniaków. Suszony koperek nadaje im niezrównanego aromatu. Nie miejcie oporów przed posypaniem ich słodką papryką. Może odrobina suszonych pomidorów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich specjał w stylu śródziemnomorskim.

PRZEPIS na pikantne frytki
Składniki:
6 ziemniaków
2 łyżki Mieszanki ziół i przypraw Bałkańskiej z Trybulą
1 papryczka chili
4 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki, pokrój je w słupki, a następnie połóż płasko w naczyniu do pieczenia. Ziemniaki polej kilkoma kroplami oleju i dopraw Mieszanką ziół i przypraw Bałkańską z Trybulą. Frytki piecz przez 45 minut w 180 stopniach. Wymieszaj w misce posiekaną papryczkę chili, ketchup oraz sok pomarańczowy. Gotowe frytki podawaj z sosem.

Frytki nie tylko z ziemniaków
Niech Światowy Dzień Frytek stanie się pretekstem do skosztowania tego słynnego dania w mniej oczywistej formie. Niespodzianki na talerzach są zawsze mile widziane. Jako jedno z pierwszych skojarzeń w myślach pojawiają się zapewne frytki z batatów. Te nieco bardziej egzotyczne bulwy są coraz łatwiej dostępne, więc szkoda byłoby nie wykorzystać ich potencjału. Słodkawy smak dobrze jest przełamać bardziej wyrazistymi przyprawami. Polecamy szczególnie czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sproszkowaną czerwoną paprykę. Warzywne frytki warto potraktować jako sposób nie tylko na wprowadzenie większej ilości kolorów na stoły. Mogą okazać się znakomitym patentem na wzbogacenie menu w warzywa. Okaże się to pomocne zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za jedzeniem ich na surowo. Od frytek z marchewki wprost nie można się oderwać. Za ich niebanalny smak będą odpowiadać imbir, cynamon oraz odrobina miodu. Warto wypróbować frytki z selera, które pierwszorzędnie prezentują się z wyrazistą czarnuszką. Buraki to produkt, po który należy sięgać nie tylko podczas gotowania wigilijnego barszczu. Wyśmienicie smakują pieczone, stając się apetyczną alternatywą dla frytek z ziemniaków. Dynia, kabaczek, bakłażan oraz cukinia to kolejne warzywne propozycje na oryginalne frytki.

Co oprócz ketchupu?
Pomidorowy ketchup to dodatek, bez którego prawdopodobnie większość smakoszów nie wyobraża sobie talerzyka z frytkami. Istnieją również miłośnicy zajadania frytek w towarzystwie majonezu. Jesteśmy zdania, że czasem warto trochę bardziej pokombinować, by z dania kojarzonego z fast foodem zrobić naprawdę efektowną i pyszną przekąskę. Spróbujcie sosu duńskiego, którego podstawowym składnikiem są korniszony. Modne awokado posłuży do przygotowania apetycznego dipu. Najlepiej w formie guacamole – lekko pikantnej pasty znanej z kuchni meksykańskiej. Kupiony w sklepie ketchup zamieńcie na własnoręcznie zrobiony sos pomidorowy z nieodzownym dodatkiem bazylii. Co powiecie na dip paprykowy? Prosty i pyszny! Z frytkami doskonale łączy się sos BBQ – odpowiedni nie tylko do potraw z grilla. Sposób na frytki z dyni w serowym sosem.

PRZEPIS na frytki z dyni w serowym sosie
Składniki:
1 dynia piżmowa
2 słodkie ziemniaki
1 opakowanie Sosu serowege
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Oregano
pół pęczka natki pietruszki
80 ml oleju
1 szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Dynię obierz ze skóry i oczyść z pestek. Umyj ziemniaki. Warzywa pokrój na długie frytki o szerokości 0,5 cm. Kawałki dyni i ziemniaków skrop olejem i rozłóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz około 25 minut. Upieczone warzywa dopraw Oregano oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Przygotuj Sos serowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.