Paul Bocuse est mort, la Gastronomie est en deuil.
— Gérard Collomb (@gerardcollomb) 20 stycznia 2018
Monsieur Paul, c’était la France. Simplicité & générosité. Excellence & art de vivre.
Le pape des gastronomes nous quitte. Puissent nos chefs, à Lyon, comme aux quatre coins du monde, longtemps cultiver les fruits de sa passion. pic.twitter.com/XI0ozzzGJK
Bocuse był żywą ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 roku nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d'Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie.
Ten mistrz sztuki kulinarnej był pionierem tzw. nouvelle cuisine, tj. nowej kuchni francuskiej, bardziej dietetycznej od tradycyjnej kuchni francuskiej. Nouvelle cuisine stawia m.in. na świeże składniki i stylowe podanie.
Paul Bocuse n’est plus là. Les chefs pleurent dans leur cuisine, à l’Élysée et partout en France. La gastronomie française continuera à le rendre fier. https://t.co/gm7M9ztBua
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 20 stycznia 2018
Restauracja Bocuse'a w przewodniku Michelin figuruje wśród najlepszych i najdroższych.
Bocuse był m.in. pomysłodawcą Międzynarodowych Targów Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia (SIRHA), wyznaczających kulinarne trendy.