Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Na kebab do... Lukasa Podolskiego

Niemiecki piłkarz Lukas Podolski został współwłaścicielem restauracji specjalizującej się w kuchni... tureckiej. Urodzony w Gliwicach zawodnik otworzył ją w Kolonii, w której spędził większość kariery.

Sven Mandel; creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Restauracja Mangal Doener cieszy się sporą popularnością. W dniu otwarcia, w ciągu pięciu godzin, pojawiło się w niej ok. 1000 konsumentów-fanów, którzy mieli ochotę nie tylko na firmowe kebaby, ale również zdjęcia z autografem rozdawane przez piłkarza.

Podolski, występujący obecnie w japońskim klubie Vissel Kobe, jest jednym z trzech inwestorów restauracji. Latem została otwarta w Kolonii lodziarnia, której jest właścicielem.

Piłkarz doznał kontuzji uda i przyleciał do Kolonii, by poddać się rehabilitacji.

W reprezentacji Niemiec rozegrał 130 meczów i strzelił 49 goli. W 2014 r. wywalczył mistrzostwo świata. W karierze klubowej występował kolejno w FC Koeln, Bayernie Monachium, ponownie w Kolonii, Arsenalu Londyn, Interze Mediolan i Galatasaray Stambuł.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#Lukas Podolski

redakcja