Sylwia Spurek kontynuuje swoją walkę ze zwyczajami żywieniowymi Polaków. Ostatnio domagała się zakazu promocji produktów mięsnych, nabiału oraz jaj, a teraz zachęca swoich rodaków do... jedzenia jajecznicy bez jajek.
Europosłanka Sylwia Spurek próbuje z całych sił przekonać Polaków do weganizmu. Wbrew jej oczekiwaniom dotychczas udawało się jej się jedynie wywoływać salwy śmiechu, kiedy prezentowała swoje odrealnione, pro-zwierzęce propozycje.
Polityk w rozmowie z dziennikiem "Fakt" przedstawiła swoją propozycje na danie, które miałoby zachęcić Polaków do przejścia na weganizm.
Składniki: jedna średnia cebula, mała słodka papryka, 200 g tofu, 2-3 łyżki oleju, świeży szczypior, duża łyżka kurkumy, szczypta świeżo zmielonej soli morskiej, odrobina czarnej soli, dwie łyżki płatków drożdżowych, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół szklanki wody
Pokrój cebulę, paprykę i szczypior na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę i paprykę. Tofu pokrusz na małe, jednolite kawałki. Kiedy cebula zeszkli się, a papryka stanie się lekko miękka, dodaj tofu. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dodaj kurkumę, czarną "śmierdzącą" sól , czarny pieprz, odrobinę wody i płatki drożdżowe. Smaż na małym ogniu tak, aby tofu było cały czas wilgotne. Kiedy woda odparuje, dopraw solą morską, dodaj szczypior i całość wymieszaj, o gotowe.
Najważniejsza w tym przepisie, jest "czarcia sól". To ona nadaje potrawie charakterystycznego smaku jajek. Można ją kupić w sklepach z orientalnym jedzeniem.