Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Reklama
Polska

Śląska restauracja w przewodniku Gault&Millau!

Dzisiaj odbyła się V Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku odznaczono aż 640 restauracji! Wśród wyróżnionych czapką – znalazła się również restauracja Śląska Prohibicja z Katowickiego Nikiszowca! Dodatkowo szefowa kuchni - Magdalena Nowaczewska - została nominowana w kategorii „Kobieta Szef”. Sukces tym większy, że restauracja działa na rynku niecały rok!

Żółty przewodnik Gault&Millau Polska – tworzy kulinarną mapę Polski, wskazując miejsca warte odwiedzin w poszukiwaniu kulinarnych doznań.

Reklama

Śląska Prohibicja to oryginalne miejsce na mapie Górnego Śląska. W robotniczej i zabytkowej dzielnicy Katowic – słynnym Nikiszowcu – w jednym z familoków, jej twórcy Ofka Piechniczek i Kamil Kita wykreowali miejsce, które szybko stało się znanym, lubianym i po prostu modnym.

W restauracji mieszają się smaki i style. Inspiracje Śląskiem widać w kuchni, bo zjeść tu można tradycyjną roladę czy żur, ale szefowa kuchni Magdalena Nowaczewska – zwyciężczyni V edycji programu TVN MasterChef przenosi do menu także swoje pomysły i autorskie przepisy. Dzięki temu miejsce to może stale zaskakiwać świeżością i sezonowością karty. Całość dopełnia oryginalny wystrój, który dopracowany jest w każdym szczególe. Restauracja wkomponowana w zabytkowy Nikiszowiec jest miejscem, które koniecznie trafić powinno na listę miejsc wartych odwiedzenia w Katowicach.

Reklama