10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Od 18 maja otwarte lokale gastronomiczne. Oto SZCZEGÓŁOWE wymogi i zalecenia

Od 18 maja otwieramy lokale gastronomiczne w odpowiednim reżimie sanitarnym - przekazał na konferencji prasowej powiedział Mateusz Morawiecki.

kaboompics

Podczas konferencji prasowej w Kancelarii Premiera szef rządu przedstawił plan łagodzenia obostrzeń, który będzie obowiązywał od poniedziałku, 18 maja.

Od 18 maja z powrotem będą mogły funkcjonować zakłady fryzjerskie czy zakłady kosmetyczne. "Częściowo otwieramy również usługi gastronomiczne: restauracje, bary, lokale gastronomiczne, kawiarnie wszelkiego typu, ale też z utrzymaniem tego reżimu sanitarnego w środku, w pomieszczeniach" - powiedział.

Zachęcał też, aby lokale otwierały ogródki. "Na świeżym powietrzu, jak mówią nam epidemiolodzy, jest bezpieczniej - tam, gdzie można, w taki sposób będą funkcjonowały te lokale gastronomiczne" - podkreślał.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

wg