Podczas konferencji prasowej w Kancelarii Premiera szef rządu przedstawił plan łagodzenia obostrzeń, który będzie obowiązywał od poniedziałku, 18 maja.
Od 18 maja z powrotem będą mogły funkcjonować zakłady fryzjerskie czy zakłady kosmetyczne. "Częściowo otwieramy również usługi gastronomiczne: restauracje, bary, lokale gastronomiczne, kawiarnie wszelkiego typu, ale też z utrzymaniem tego reżimu sanitarnego w środku, w pomieszczeniach" - powiedział.
Zachęcał też, aby lokale otwierały ogródki. "Na świeżym powietrzu, jak mówią nam epidemiolodzy, jest bezpieczniej - tam, gdzie można, w taki sposób będą funkcjonowały te lokale gastronomiczne" - podkreślał.
Zasady bezpieczeństwa w gastronomii ⤵️ pic.twitter.com/UfZ08nySP5
— Kancelaria Premiera (@PremierRP) May 13, 2020
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.