Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek parówek z szynki marki Simply Food 200g, produkowanych przez Zakłady Mięsne UNIMIĘS. Chodzi o partię produkcyjną 180524001, nr operatora 28, z datą przydatności do spożycia 16.06.2018.
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
GIS poinformował o wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań kontrolnych oraz przygotowania listy dystrybucyjnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego, a także przekazał informacje odpowiednim organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego.
Inspektor podkreśla, że nie należy spożywać parówek o numerze partii 180524001, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
(fot. gis.gov.pl)