Przed laty ciężko było znaleźć dom, w którym nie podawano tej zupy. Tania, pożywna i niezwykle smaczna. Jej przygotowanie nie wymagało wyszukanych składników, a smak zawsze kojarzył się z dzieciństwem, domowym ciepłem i tradycją.
Babcie i mamy gotowały ją w wielkich garnkach
Starsze pokolenia do dziś wspominają, jak ich babcie i mamy gotowały parzybrodę w wielkich niczym wanny garnkach i napełniały całe domy aromatem, który trudno pomylić z czymkolwiek innym.
Obserwuj nas w Google News. Kliknij w link i zaznacz gwiazdkę
Czasy świetności jednak przeminęły. W ostatnich latach Polacy jakby obrazili się na parzybrodę. Dlaczego? Powodów jest kilka.
Wraz z dorastaniem młodego pokolenia, zmieniły się nawyki żywieniowe. Dawniej jedliśmy wiele sycących, domowych posiłków, które dawały energię na cały dzień w pracy czy szkole. Teraz stawiamy raczej na lekkie potrawy. Do tego pogoń za zawodowymi obowiązkami sprawiła, że w naszej kuchni niestety dominuje to, co można zrobić w kilka minut.
Swoje zrobiły też trendy płynące z zagranicy. Zaczęliśmy eksperymentować. Pokochaliśmy steki, burgery, sushi czy pad thai. Zachwycamy się kuchnią włoską, francuską czy indyjską, a tymczasem zapominamy o rodzimych skarbach.
Odtwórz ten smak w swojej kuchni
Na szczęście nie wszystko stracone! Jak to w życiu bywa, wszystko zależy od nas samych. Także i to, czy będziemy się mogli delektować parzybrodą. Coraz więcej pasjonatów tradycyjnej kuchni próbuje przywrócić ten smak do życia. Jeśli nigdy go nie jadłeś – to najlepszy moment, by spróbować. Jeśli pamiętasz ten smak z dzieciństwa – możesz go odtworzyć we własnej kuchni i podzielić się nim z młodszym pokoleniem.
Parzybroda, to klasyczna zupa rodem z małych polskich miejscowości i wsi. Rozgrzewa i syci. Jest prosta i tania. Oto przepis, który pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak tradycyjnej polskiej kuchni.
Sprawdzony przepis na parzybrodę
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty (ok. 500 g)
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g boczku wędzonego (można zastąpić kiełbasą)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Sól do smaku
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Jak przygotować parzybrodę krok po kroku?
1. Podsmażanie boczku i cebuli
- boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Smaż na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz.
- dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Pod koniec wrzuć przeciśnięty czosnek.
2. Gotowanie bulionu i warzyw
- w dużym garnku zagotuj litr bulionu.
- ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę, wrzuć do garnka. Gotuj przez 10 minut.
- w tym czasie poszatkuj kapustę i dorzuć do gotujących się ziemniaków.
3. Dodanie boczku i przypraw
- gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem.
- wsyp majeranek, pieprz i sól do smaku.
- gotuj całość jeszcze 10 minut, aż smaki dobrze się połączą.
4. Ostatni szlif
- na koniec możesz dodać łyżkę masła – podbije smak i nada aksamitności.
- jeśli chcesz, możesz zagęścić zupę, rozgniatając kilka kawałków ziemniaków widelcem i mieszając je z resztą wywaru.
I na koniec ciekawostka. Zastanawiacie się pewnie, skąd się wzięła ta przepiękna nazwa. Otóż bardzo często liście kapusty, wyciągane z gorącej zupy, zsuwały się z łyżek, przyklejały do brody i... parzyły. Smacznego!