Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce na coraz wyższym poziomie!

W tym roku pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła 27. pozycję na świecie, awansując o dwa miejsca, w Europie zaś osiągnęła 17. pozycję - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
flickr.com/Leonora (Ellie) Enking/CC BY-SA 2.0

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowywany jest od 2012 roku przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy DuPont, która jest jednym z największych koncernów chemicznych na świecie. Indeks opracowywany jest na podstawie danych pochodzących m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego. Ocenie podlega 28 czynników pomiarowych, zgrupowanych w trzy kategorie – osiągalność cenowa, dostęp do żywności oraz jakość i bezpieczeństwo.

Od 2014 r. w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Polska utrzymuje trend wzrostowy. Punktacja dla kraju w tym roku wyniosła 74,1 pkt. na 100 możliwych. Wraz z niewielkim wzrostem (0,2 pkt.) w porównaniu z poprzednim rokiem w ogólnym rankingu Polska uplasowała się na 27. miejscu, czyli o dwa miejsca wyżej. Obecnie znajduje się pomiędzy Kuwejtem i Omanem. Wśród krajów europejskich Polska zajmuje 17. pozycję, tuż za Czechami i przed Grecją.

Spośród analizowanych czynników Polska może pochwalić się osiągnięciem najwyższych możliwych wyników w trzech obszarach – w dostępie dla rolników do finansowania, obecności systemów zabezpieczenia żywnościowego i standardach żywieniowych (100 pkt.). Wysoką punktację Polska uzyskała również w przypadku bezpieczeństwa żywności (98,6 pkt.) i procenta populacji żyjącego poniżej światowego progu ubóstwa (99,7 pkt.). W porównaniu z rokiem poprzednim, najwyższy wzrost odnotowano w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie (wzrost o 12,5 pkt.), co pod tym względem umiejscawia Polskę na 12. miejscu na świecie.

Tegoroczny ranking Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego wskazuje, że ponad 60 proc. krajów odnotowało pogorszenie wyników w porównaniu do ubiegłego roku. Na pierwszym miejscu znalazła się Irlandia, która wyprzedziła USA, m.in. dzięki utrzymującym się wysokim inwestycjom publicznym na badania i rozwój.

Ranking pokazuje ponadto, że pogarszająca się sytuacja polityczna i konflikty wpływają zarówno na kraje ubogie, jak i bogate, ponieważ zwiększona migracja napędza mechanizmy pomocy społecznej. Zaś wskaźnik "zasoby naturalne" pokazuje, że Europa i Ameryka Północna są szczególnie narażone na powodzie i wyczerpanie dostaw świeżej wody. 

 



Źródło: PAP, niezalezna.pl

#bezpieczeństwo żywnościowe #światowy indeks bezpieczeństwa żywnościowego. #wzrost #ranking #żywność

redakcja