Moskwa „j…e” PiS. Rosyjskie służby w wulgarnej akcji PO » CZYTAJ TERAZ »

Zielona kawa - hit czy kit?

Zielona kawa to nic innego jak kawa czarna, z tą różnicą, że jej ziarna nie zostały poddane paleniu. Dzięki temu zachowują swój naturalny zielony kolor. Wbrew obiegowym opiniom ilość kofeiny w niej zawartej jest zbliżona do wartości występującej w kawie czarnej. W krótkim czasie zyskała niesamowitą popularność jako zdrowy i skuteczny środek na odchudzanie, ale nie tylko. Co kryje się pod właściwościami zielonych ziaren kawy?

Zielona kawa
Zielona kawa
zdjęcie ilustracyjne/pexels.com/Clem Onojeghuo

Zielona kawa - czym jest? 

Dla niektórych może to być zaskoczenie, jednak zielona kawa to dokładnie ten sam rodzaj kawy, który jest spożywany przez miliardy ludzi każdego dnia.

Istnieje mnóstwo odmian drzew kawowych, ale ponad 90% z uprawianych gatunków to arabika albo robusta. Każdy kawowiec jest pokryty ciemnozielonymi liśćmi, rosnącymi parzyście naprzeciwko siebie, a białe, delikatne kwiaty, które nieco przypominają kwiaty jaśminu, rosną wzdłuż gałęzi. Gdy płatki kwiatów opadną, pojawiają się malutkie, zielone owoce, które zawierają zazwyczaj dwa ziarenka, choć zdarza się, że jest tylko jedno - nazywa się je wówczas peaberry. Owoc w takiej postaci dojrzewa 9 miesięcy. Dojrzałe owoce charakteryzują się purpurowo-czerwonym kolorem. Po zakończeniu zbiorów czerwone wisienki poddaje się obróbce. Jej celem jest dostanie się do ziarenek kawy, poprzez oddzielenie ich od miąższu, który jest kwaśny i nie nadaje się do spożycia.

Zielona kawa to po prostu surowe ziarna, które zamiast wypalaniu poddano ekstrakcji. Napar z jej ziaren zdecydowanie nie przypomina w żadnym aspekcie tradycyjnej kawy. Wiele osób sięga po nią tylko po to, aby po spróbowaniu stwierdzić, że nie jest w stanie przyzwyczaić się do jej smaku.

Posiada mniej intensywny aromat od wypalonych ziaren, ale z kolei charakteryzuje się większą kwasowością. Dużo osób twierdzi, że smakiem przypomina zieloną herbatę, co właściwie nie jest tak bardzo dalekie od prawdy.

Zielona kawa – właściwości

Kawa zawiera wiele związków aktywnych biologicznie, m.in. kofeinę oraz szereg przeciwutleniaczy. Ze względu na bogaty skład wykazuje wiele pozytywnych właściwości, m.in. obniża poziom glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Organizm jest stale wystawiany na szkodliwe działanie wolnych rodników, które są wytwarzane zarówno w jego wnętrzu, jak i poza nim. Nadmiar wolnych rodników zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera, astmy oskrzelowej, miażdżycy, cukrzycy, a nawet nowotworów. Substancje przeciwutleniające neutralizują ich działanie.

Dzięki zawartości polifenoli:
1.    Oczyszcza organizm ze zbędnych, szkodliwych produktów przemiany materii,
2.    Wykazuje działanie antyoksydacyjne – eliminuje wolne rodniki, spowalniając proces starzenia się, a także metale ciężkie odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych,
3.    Zwiększa produkcję przeciwciał chroniących organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Tym samym odrywa rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych,
4.    Eliminuje napady „wilczego głodu”, który pojawia się z reguły w trakcie diety odchudzającej i kończy sięgnięciem po niezdrową przekąskę. Tym samym zielona kawa pomaga wyzbyć się niezdrowych nawyków żywieniowych oraz utrzymać wagę pod kontrolą.

Czy zielona kawa jest zdrowa?

Wpływ zielonej kawy na organizm jest jak najbardziej pozytywny. Jej wysoki potencjał przeciwutleniający sprawia, że doskonale nadaje się do stosowania jako środek wspomagający w kuracjach oczyszczających.

Czy kawa zielona zawiera kofeinę?

Zielona kawa, podobnie jak kawa czarna zawiera w swoim składzie kofeinę. Jak pokazują badania, zawartości tego alkaloidu w obu rodzajach kawy są zbliżone. Dlatego też zielona kawa może działać psychostymulująco i być z powodzeniem wykorzystywana w stanach zmęczenia umysłowego lub zawsze wtedy, gdy chcemy dodać sobie nieco energii. 

W jakiej postaci spożywać zieloną kawę?

Ziarna zielonej kawy podlegają wszystkim procesom obróbki z wyjątkiem procesu palenia. Dlatego też smak naparu z zielonych ziaren jest zupełnie inny niż smak czarnej parzonej kawy. Jej zaletą jest to, że może być z powodzeniem spożywana przez osoby, które nie tolerują kawy palonej. Pozyskiwana jest z tych samych gatunków roślin, głównie z odmiany kawy zwanej Robusta.

Przygotowanie naparu jest  proste. Wystarczy zalać dwie łyżeczki sproszkowanego lub rozdrobnionego surowca wodą o temperaturze około 90°C i zaparzać przez około 10 minut. Dla uzyskania efektów powinno się spożywać tak przygotowany napój codziennie przez minimum 8-10 tygodni.

Istnieje też możliwość spożywania wyciągu z zielonych ziaren kawy w postaci suplementów diety. Bardzo często sproszkowany surowiec zamyka się w kapsułkach, co umożliwia pokonanie bariery związanej z niedobrym smakiem, a także pomaga w systematycznym stosowaniu. Zalecana dawka ekstraktu z nasion zielonej kawy wynosi 400-600 mg na dobę.

Dla kogo jest więc zielona kawa? 

Jest to na pewno dobra opcja dla osób dbających o zachowanie równowagi, które chciałyby wspomóc się w naturalny sposób w utracie lub stabilizacji wagi. Warto jednak pamiętać, że żaden specyfik, nawet najlepszy, „nie schudnie” za nas.

Zielona kawa – przeciwwskazania

Zielonej kawy nie powinny przyjmować:
1.    osoby chorujące na cukrzycę,
2.    kobiety w ciąży,
3.    kobiety karmiące piersią,
4.    chorzy na nadciśnienie tętnicze,
5.    osoby z chorobami serca,
6.    dzieci i młodzież poniżej 16 lat.

 



Źródło: kawa.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska