Herbata to obok wody i kawy najczęściej spożywany napój na świecie. W Polsce popularna jest oczywiście czarna herbata, natomiast coraz częściej sięgamy także po zieloną herbatę. Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Przede wszystkim ze względu na jej bardzo delikatny smak oraz jak donoszą badania naukowe, wiele pozytywnych wpływów na nasz organizm. Jakie są zalety zielonej herbaty? Czy herbata wspiera odchudzanie? Jak powstaje zielona herbata?
Zarówno czarna, jak i zielona herbata powstają z liści i pąków tego samego krzewu (Camellia sinensis). Co różni czarną herbatę od zielonej? Przede wszystkim późniejszy proces obróbki, który decyduje o smaku i właściwościach suszu. Zielona herbata powstaje z młodych liści i niedojrzałych pąków krzewu herbacianego, które zaraz po zbiorach poddawane są procesowi więdnięcia i utleniania. Gatunki zielonej herbaty różnią się od siebie wyglądem liści, kolorem naparu, smakiem, zapachem, a także zawartością kofeiny, ponieważ wszystko zależy od pory roku i pory dnia zbierania liści herbaty czy sposobu ich zwijania. Duże znaczenie ma także rejon świata, z którego pochodzi zielona herbata.
Głównymi producentami zielonej herbaty są Japonia i Chiny. Smak zielonej herbaty jest przede wszystkim delikatny i trochę trawiasty. Smak herbaty determinowany jest głównie przez rodzaj suszu i jej obróbki. W niektórych gatunkach wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatowe, warzywne czy morskie, co nie jest wynikiem obecności dodatków smakowych.
Ekstrakt z zielonej herbaty jest często składnikiem wielu suplementów diety, które wspomagają odchudzanie. Czy zielona herbata wspiera odchudzanie? Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają jej korzystny wpływ na zmniejszenie masy ciała i tkanki tłuszczowej. Zielona herbata swoje właściwości odchudzające, zawdzięcza katechinom. To właśnie one mają wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, dzięki hamowaniu wchłaniania tłuszczów z żywności i nasileniu ich zużycia przez organizm. Ponadto napar z zielonej herbaty może zwiększać aktywność niektórych enzymów, które biorą udział w trawieniu, korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy oraz wzmacnia termogenezę.
Zielona herbata, dzięki zawartości teiny i kofeiny, pobudza i orzeźwia organizm. Zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, zmniejszając uczucie znużenia, senności i wyczerpania. Jak wykazują badania, herbata pobudza umysł, co w testach przełożyło się na zmniejszenie popełnianych błędów nawet do 25 proc.
Dzięki zawartości wielu cennych składników zielona herbata to także nieoceniona pomoc w profilaktyce chorób układu krążenia. Wspomaga proces przeciwdziałania odkładania się złogów w ścianach naczyń krwionośnych, hamuje wchłanianie cholesterolu oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów. W rezultacie picie zielonej herbaty zapobiega nadciśnieniu, obniża ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej czy udaru mózgu.
Związki w zielonej herbacie mają wpływ na neutralizowanie bakterii bytujących w jamie ustnej, które mogą przyczyniać się do powstawania zapalenia dziąseł i paradontozy. Wykazuje również działanie przeciwpróchnicze i niwelujące nieprzyjemny zapach z ust.
Wartościowy skład zielonej herbaty wykorzystywany jest również w kosmetykach przeciwstarzeniowych, łagodzących i nawilżających. Zieloną herbatę można używać w domowej pielęgnacji skóry, ponieważ świetnie sprawdzi się jako łagodzący i odświeżający tonik do twarzy, jako płukanka do włosów czy domowych maseczek pielęgnacyjnych
Przeciwskazania do picia zielonej herbaty to:
Jak długo parzyć zieloną herbatę? Najlepiej parzyć 1–1,5 minuty. Dłuższe parzenie niż 2 minuty będzie powodować nam gorzki smak. Optymalna temperatura parzenia zielonej herbaty to 60–70˚C (po zagotowaniu wody należy odczekać 3–4 minuty).
Powtórne parzenie zielonej herbaty to doskonała metoda obniżająca zawartość kofeiny w naparze. Tym sposobem pozbywamy się kofeiny, jednocześnie nie tracą na swojej intensywności smak i aromat herbaty.
Kiedy pić zieloną herbatę? Ze względu na zawartość kofeiny nie zaleca się spożywania naparu na noc. W ciągu dnia herbatę najlepiej będzie pić między posiłkami, ponieważ spożywana w trakcie może zmniejszyć przyswajalność składników mineralnych z żywności.
Popularne dodatki do zielonej herbaty do przede wszystkim cytryna, imbir, pigwa, opuncja czy mięta. Dodatek cytryny do naparu może także zwiększać potencjał antyoksydacyjny takiego napoju.