Zespół jelita drażliwego, IBS jest bardzo często występującym zaburzeniem. Obecnie choroba ta nazywana jest i mówi się o niej, że jest to jednostka patofizjologiczna utrudniająca codzienne życie. Choroba polega na nieprawidłowych funkcjach przewodu pokarmowego. Nie istnieje jednoznaczna dieta, która poprawi komfort życia każdego chorego. Jedynie obserwacja organizmu z wiedzą żywieniową może poprawić jakość życia.
Wyróżnia się cztery postacie choroby:
Nie jest do końca znana przyczyna powstawania choroby. Wraz z biegiem lat odkrywano nowe czynniki, a obecnie wymienia się kilka, które mogą powodować chorobę:
Chorobę IBS mogą wywoływać również inne czynniki:
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny spożywać produkty określane jako low FODMAP.
Dieta low FODMAP to dieta charakteryzująca się niewielką zawartością fermentujących oligo-, di-, monosacharydów oraz polioli. Według specjalistów jest najlepszy sposób żywienia przy chorobie IBS. Dieta polega na spożywaniu określonych produktów (low FODMAP) z wyłączeniem tych, które niekorzystnie wpływają na organizm przy tej dolegliwości (high FODMAP).
Jakie produkty należą do low FODMAP:
Z kolei produkry high FODMAP to:
Przy piciu kawy najlepiej jest obserwować swój organizm i jak reaguje. W momencie braku skutków ubocznych nie musimy odstawiać tego napoju ze swojej diety.
Tłuszcze powinny być na odpowiednim poziomie energii całkowitej, tj. 30-35%. Warto ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe (występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. smalcu, tłustych mięsach i wędlinach) oraz frakcji trans (występujących np. w margarynach), zastępując je olejami roślinnymi.
Dobrze działają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe: orzechy, oleje roślinne, tłuste ryby morskie.
Ważne jest spożywanie posiłków o stałych porach. Powinny się one charakteryzować podobną wartością energii oraz objętością.
Zawsze obserwujemy, jak działa nasz organizm. Jednym zaszkodzi u innych nic się nie zmieni.
Należy zrezygnować ze spożywania alkoholu.
Udowodniono, że u chorych na zespół jelita drażliwego często występuje nietolerancja laktozy.