Jakie są przyczyny choroby ISB?
Wyróżnia się cztery postacie choroby:
- z biegunką (IBS-D),
- z zaparciami (IBS-C),
- mieszaną (IBS-M),
- nieokreśloną (IBS-U)
Nie jest do końca znana przyczyna powstawania choroby. Wraz z biegiem lat odkrywano nowe czynniki, a obecnie wymienia się kilka, które mogą powodować chorobę:
- zaburzenia czynności motorycznej jelit i czucia trzewnego,
- zaburzenia składu flory jelitowej,
- dysfunkcje osi mózg-jelito,
- przebycie biegunki infekcyjnej oraz nietolerancje pokarmowe
Chorobę IBS mogą wywoływać również inne czynniki:
- różnice genetyczne,
- pochodzenie,
- styl życia,
- uwarunkowania demograficzne
Dieta przy zespole jelita drażliwego
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny spożywać produkty określane jako low FODMAP.
Dieta low FODMAP to dieta charakteryzująca się niewielką zawartością fermentujących oligo-, di-, monosacharydów oraz polioli. Według specjalistów jest najlepszy sposób żywienia przy chorobie IBS. Dieta polega na spożywaniu określonych produktów (low FODMAP) z wyłączeniem tych, które niekorzystnie wpływają na organizm przy tej dolegliwości (high FODMAP).
Jakie produkty należą do low FODMAP:
- Warzywa - pędy bambusa, papryka, bok choy/pak choi (kapusta), marchew, seler, boćwina, szczypiorek, bakłażan, zielona fasola, sałata, pasternak, dynia, pomidory, ogórek, ziemniak, szpinak, cukinia.
- Rośliny strączkowe - ciecierzyca w puszce.
- Owoce - banan, jagody, karambola, grejpfrut, winogrona, melon, kiwi, cytryna, limonka, mandarynka, pomarańcza, marakuja, maliny, truskawki.
- Zboża - mąki i produkty bez pszenicy (wykonane z nich np. chleb, makaron, krakersy), owies, jęczmień, gryka, kukurydza, ryż, komosa ryżowa, niewielkie ilości żyta.
- Mleko i produkty mleczne - sery twarde, mleko, jogurty pozbawione laktozy, roślinne zamienniki.
- Słodziki - cukier, glukoza, sztuczne substancje słodzące niekończące się na „ol”, np. sukraloza, aspartam.
Z kolei produkry high FODMAP to:
- Warzywa - karczochy, szparagi, buraki, brukselka, kiełki, brokuły, kapusta, koper włoski, czosnek, por, cebula, groch, szalotka, kalafior, grzyby, groszek, kukurydza słodka.
- Rośliny strączkowe - ciecierzyca, soczewica, fasola, soja.
- Owoce - jabłka, gruszki, brzoskwinie, mango, awokado, arbuzy, owoce w puszce w naturalnym soku, morele, wiśnie, liczi, nektarynki, śliwki, owoce suszone, soki owocowe.
- Zboża - pszenica i żyto spożywane w dużych ilościach (np. chleb, makaron, krakersy).
- Mleko i produkty mleczne - mleko krowie, kozie i owcze, jogurty, miękkie sery (np. ricotta), kremy, lody mleczne.
- Słodziki - fruktoza, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, ksylitol.
Wpływa niektórych produktów na ISB
Kawa
Przy piciu kawy najlepiej jest obserwować swój organizm i jak reaguje. W momencie braku skutków ubocznych nie musimy odstawiać tego napoju ze swojej diety.
Tłuszcz
Tłuszcze powinny być na odpowiednim poziomie energii całkowitej, tj. 30-35%. Warto ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe (występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. smalcu, tłustych mięsach i wędlinach) oraz frakcji trans (występujących np. w margarynach), zastępując je olejami roślinnymi.
Dobrze działają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe: orzechy, oleje roślinne, tłuste ryby morskie.
Regularne posiłki o podobnym czasie
Ważne jest spożywanie posiłków o stałych porach. Powinny się one charakteryzować podobną wartością energii oraz objętością.
Pikantne przyprawy, potrawy
Zawsze obserwujemy, jak działa nasz organizm. Jednym zaszkodzi u innych nic się nie zmieni.
Alkohol
Należy zrezygnować ze spożywania alkoholu.
Przetwory mleczne
Udowodniono, że u chorych na zespół jelita drażliwego często występuje nietolerancja laktozy.