Badania opublikowane w czasopiśmie „Geroscience”, wykazały, że trygonelina, roślinny alkaloid obecny między innymi w kawie, nasionach kozieradki i rzodkiewce, ma pozytywny wpływ na zdolności poznawcze, zwłaszcza pamięciowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Tsukubie przeprowadzili eksperymenty na myszach ze szczepu SAMP8, charakteryzujących się przyspieszonymi procesami starzenia się, zwłaszcza w mózgu.
W ramach badania myszy doświadczalne otrzymywały trygonelinę przez 30 dni, a następnie ich zdolności uczenia się i pamięci były porównywane z grupą kontrolną. Do tego celu wykorzystano labirynt wodny Morrisa, gdzie myszy uczą się odnajdywania platformy na podstawie różnych wskaźników w basenie.
Wyniki eksperymentu były obiecujące. Myszy, które otrzymywały trygonelinę, wykazywały znaczną poprawę w procesach uczenia się i zapamiętywania trasy w labiryncie w porównaniu z grupą kontrolną, która nie otrzymywała tej substancji.
Badacze przeprowadzili również analizę transkryptomu (wszystkie cząsteczki mRNA zawierające informacje o białkach zakodowanych w DNA) w komórkach hipokampa, struktury związanej z procesami pamięciowymi. Stwierdzono, że trygonelina miała wpływ na procesy związane z rozwojem układu nerwowego, funkcjonowaniem mitochondriów, produkcją energii, procesami zapalnymi, uwalnianiem neuroprzekaźników oraz autofagią (proces usuwania zbędnych lub uszkodzonych cząsteczek, organelli czy patogenów).
Dodatkowo, naukowcy zauważyli, że trygonelina działała przeciwzapalnie w układzie nerwowym. Analiza ilościowa potwierdziła, że pod wpływem trygoneliny poziom białek zapalnych, takich jak TNF-alfa i interleukina 6 (IL-6), znacząco spadał, a poziom neuroprzekaźników, takich jak dopamina, noradrenalina i serotonina, znacząco wzrastał w hipokampie.
W świetle uzyskanych wyników badacze sugerują, że trygonelina może być skuteczna w zapobieganiu pogorszeniu zdolności poznawczych związanemu z wiekiem, a nawet przyczyniać się do ich poprawy.
Podsumowanie
Trygonelina może być skuteczna w prewencji związanego z wiekiem pogorszenia zdolności poznawczych. Związek obecny m.in. w kawie może przyczyniać się do poprawy zdolności poznawczych. Japońscy naukowcy zastrzegają jednak, że badania przeprowadzono z wykorzystaniem dużych dawek trygoneliny, które mogą być nieodpowiednie dla ludzi.