Zatrucie pokarmowe świadczy o gwałtownej reakcji organizmu na szkodliwe patogeny, które zaatakowały organizm. Gdy dopada nas biegunka, wymioty czy złe samopoczucie mówimy o zatruciu. Jednak termin ten odnosi się do bardzo burzliwych, ciężkich przebiegów infekcji bakteryjnych z wytwarzaniem toksyn.
Jeżeli dochodzi do zatrucia pokarmowego często towarzyszą choremu zaburzenia pokarmowe, mdłości, złe samopoczucie, bóle głowy i mięśni czy gorączka.
Objawy te mogą być spowodowane:
Konsekwencją zatrucia jest rozregulowana flora bakteryjna jelit, a nawet może dojść do infekcji wirusowej lub bakteryjnej.
Do najgroźniejszego zatrucia pokarmowego może dojść po zjedzeniu trujących leśnych grzybów. Zatrucie grzybami może grozić śmiercią, dlatego gdy podejrzewamy zjedzenie takich grzybów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Toksyny, które znajdują się w grzybach mogą atakować układ nerwowy i układ krążenia. Objawy zatrucia mogą wystąpić nawet do kilkunastu godzin po zjedzeniu grzybów.
Objawy zatrucia:
Zatrucie pokarmowe w zależności od tego jak doszło do zakażenia atakuje etapami.
W momencie, gdy patogeny, czyli wirusy, bakterie i toksyny trafią do żołądka organizm chcąc ich się pozbyć wywołuje nudności i wymioty.
Z kolei, jeżeli szkodliwe czynniki znajdą się w jelitach to w dolnym odcinku przewodu pokarmowego, pojawiają się gazy, uczucie przelewania, ból oraz mocno sfermentowana biegunka. Może pojawić się również silna gorączka.
W leczeniu biegunki należy pamiętać o tym, że to odruch obronny organizmu. Dlatego dobrze jest jej nie tłumić i z nią nie walczyć. Przy biegunce dobrze jest stosować prebiotyki – ze szczepami zapobiegającymi sensacjom jelitowym – z grupy Lactobacillus rhamnosus GG, które wzmacniają obronną funkcję mikrobiomu jelitowego.
Przy zatruciu pokarmowym najważniejsza jest dieta lekkostrawna. Przez pewien czas powinniśmy unikać zbyt ciężkich, tłustych posiłków. Układ trawienny musi wrócić do normalnego funkcjonowania. Pamiętajmy jednak o ważnej zasadzie, że jeżeli nasz organizm odmawia jedzenia nie zmuszajmy się.
Do lekkiej diety możemy włączyć:
Przy ataku biegunki czy wymiotów ważniejsze od jedzenia jest nawadnianie organizmu. Zbyt duża utrata płynów w organizmu może skutkować złym samopoczuciem, sennością, mdłościami czy omdleniami.
W zapobieganiu odwodnieniu pomóc mogą nam elektrolity, które uzupełnią straty mikroelementów i zwiększą wchłanianie wody.
Elektrolity mają lekko słony smak. Jeżeli nie tolerujemy tego smaku to możemy pić często wodę lub herbatę. Napoje do picia muszą być chłodne, gdyż ciepłe mogą wywołać odruch wymiotny i mieć neutralny smak. Dobrze tutaj sprawdzą się napary z liści mięty i korzenia imbiru.