Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Lifestyle

Właściwości białej herbaty. Dlaczego warto ją pić?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów herbat. Dużą popularnością cieszy się zielona herbata, swoich zwolenników ma też oczywiście czarna herbata, ale nie każdy wie, że to biała herbata jest najmniej przetworzona i dosłownie deklasuje całą herbacianą konkurencję. Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo składników odżywczych i witamin. Nie bez powodu herbata biała nazywana jest królową lub cesarzową wśród herbat. Jakie ma jeszcze zalety? Sprawdźmy…

Właściwości białej herbaty

Biała herbata to rodzaj herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie, gdy liście mają jeszcze formę pąków. Pąki pokryte są wówczas jeszcze białym meszkiem i są suszone od razu po zebraniu. Biała herbata jest najmniej przetworzoną z herbat, ma łagodny smak i aromat. 

W herbacie znajdziemy dużą ilość polifenoli i katechin, które są przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są za niszczenie wolnych rodników. To właśnie wolne rodniki wpływają na szybsze starzenie się oraz w dużym stopniu odpowiadają za rozwój nowotworów. Z kolei zawarte w białej herbacie katechiny odpowiedzialne są za właściwy poziom cholesterolu co działa dobrze na układ krwionośny, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. 

Biała herbata dział również na:

  • próchnicę, 
  • ułatwia koncentrację 
  • poprawia pamięć
  • reguluje ciśnienie krwi
  • wzmacnia kości i stawy

Biała herbata dobrze wpływa na cerę, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. 

Biała herbata jest źródłem:

  • witaminy C
  • manganu 
  • fluoru
  • niacyny

Działanie białej herbaty. Wpływ na oczy

Biała herbata ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, dlatego też zaleca się jej używanie w formie okładów na oczy. Okłady z białej herbaty można robić w przypadku pieczenia, uczucia świądu czy na opuchnięte i zmęczone oczy.

Jak parzyć białą herbatę?

Biała herbata swoim kolorem i smakiem nie przypomina czarnej ani zielonej herbaty. Herbata ma bardzo jasny kolor oraz delikatny i łagodny smak. 

Producenci tej herbaty zalecają, aby parzyć jedną łyżeczkę suszu na filiżankę i zalewać wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Parzenie powinno odbywać się od 2 do 5 minut. Te same listki można zaparzać do 3 razy na dobę, jednak każde kolejne parzenie będzie miało słabszy smak. 

Najlepsza biała herbata to ta w formie suszu, którą można parzyć kilka razy. Gorszej jakości herbaty dostępne są w torebkach – te zaparzamy tylko raz. Przy zakupie pamiętajmy, że jeżeli chcemy mieć czystą, naturalną herbatę nie powinniśmy kupować mieszanki z żadnymi dodatkami smakowymi. 

Białą herbatę można pić kilka razy dziennie, jednak pamiętajmy o tym, że zbyt duża ilość polifenoli dostarczonych naszemu organizmowi może zaburzać wchłanianie żelaza i witaminy B1.

Źródło: niezalezna.pl