Właściwości białej herbaty
Biała herbata to rodzaj herbaty, którą zbiera się bardzo wcześnie, gdy liście mają jeszcze formę pąków. Pąki pokryte są wówczas jeszcze białym meszkiem i są suszone od razu po zebraniu. Biała herbata jest najmniej przetworzoną z herbat, ma łagodny smak i aromat.
W herbacie znajdziemy dużą ilość polifenoli i katechin, które są przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są za niszczenie wolnych rodników. To właśnie wolne rodniki wpływają na szybsze starzenie się oraz w dużym stopniu odpowiadają za rozwój nowotworów. Z kolei zawarte w białej herbacie katechiny odpowiedzialne są za właściwy poziom cholesterolu co działa dobrze na układ krwionośny, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Biała herbata dział również na:
- próchnicę,
- ułatwia koncentrację
- poprawia pamięć
- reguluje ciśnienie krwi
- wzmacnia kości i stawy
Biała herbata dobrze wpływa na cerę, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Biała herbata jest źródłem:
- witaminy C
- manganu
- fluoru
- niacyny
Działanie białej herbaty. Wpływ na oczy
Biała herbata ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, dlatego też zaleca się jej używanie w formie okładów na oczy. Okłady z białej herbaty można robić w przypadku pieczenia, uczucia świądu czy na opuchnięte i zmęczone oczy.
Jak parzyć białą herbatę?
Biała herbata swoim kolorem i smakiem nie przypomina czarnej ani zielonej herbaty. Herbata ma bardzo jasny kolor oraz delikatny i łagodny smak.
Producenci tej herbaty zalecają, aby parzyć jedną łyżeczkę suszu na filiżankę i zalewać wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Parzenie powinno odbywać się od 2 do 5 minut. Te same listki można zaparzać do 3 razy na dobę, jednak każde kolejne parzenie będzie miało słabszy smak.
Najlepsza biała herbata to ta w formie suszu, którą można parzyć kilka razy. Gorszej jakości herbaty dostępne są w torebkach – te zaparzamy tylko raz. Przy zakupie pamiętajmy, że jeżeli chcemy mieć czystą, naturalną herbatę nie powinniśmy kupować mieszanki z żadnymi dodatkami smakowymi.
Białą herbatę można pić kilka razy dziennie, jednak pamiętajmy o tym, że zbyt duża ilość polifenoli dostarczonych naszemu organizmowi może zaburzać wchłanianie żelaza i witaminy B1.