10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Wiąz czerwony – na co pomaga

Wiąz czerwony jest drzewem, którego kora wykorzystywana jest do różnych celów leczniczych zewnętrznych oraz wewnętrznych. W korze znajdziemy substancje śluzowe, które wspomagają i regulują pracę układu pokarmowego oraz łagodzą schorzenia układu oddechowego.

Zdjęcie dodane przez Johannes Plenio/pexels

Czym jest wiąz czerwony?

Wiąz czerwony jest gatunkiem drzewa z rodziny wiązowatych. Posiada czerwono-brązową korę, która z czasem staje się czarna. Na dojrzałych drzewach pokryta jest podłużnymi bruzdami. Drzewo dorasta do 20 m wysokości i wyróżnia się piękną, szeroką koroną. 

Właściwości wiązu czerwonego

Kora wiązu czerwonego posiada substancje aktywne: flawanoidy, kwas salicylowy i garbniki. Swe działanie prozdrowotne zawdzięcza wysokiej zawartości śluzów, które tworzą żel, a tym samym warstwę ochronną na śluzówce, co zapobiega jej uszkodzeniom.

Wiąz czerwony ma wyjątkowe właściwości lecznicze:

  • zmiękczające
  • łagodzące podrażnienia
  • wykrztuśne
  • lekko ściągając
  • odżywczo-tonizujące

Zastosowanie wiązu czerwonego jest dość szerokie. Można nim leczyć przeziębienie, ból gardła, infekcje górnych dróg oddechowych, chorobę płuc z objawami wysuszenia tkanek płuc i suchości w płucach. Wspiera również regenerację błon śluzowych płuc i żołądka.

Kora idealnie nadaje się na problemy z układem pokarmowym tj.: refluks, zgaga, podrażnienia gardła i przełyku, problem z trawienia, biegunka, zapalenie uchyłków, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz zespół jelita nadwrażliwego. 

Wiąz czerwony można stosować w różnych dolegliwościach:

  • osłabienie
  • wypryski skórne i owrzodzenia
  • nadkwaśność
  • wrzody
  • osłabienie płuc,
  • oparzenia 
  • rekonwalescencja

Jak stosować wiąz czerwony?

Z kory wiązu czerwonego warto robić i pić napar przez cały dzień w małych porcjach, między posiłkami. 

Do kubka wsypujemy około 5 g kory ciętej lub mielonej i zalewamy wrzącą wodą. Tak sporządzony napar przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. 

Korę wiązu czerwonego można również dodawać do posiłku (1-2 łyżeczki). 

Przeciwwskazania do stosowania wiązu czerwonego.

Po napar z kory nie powinny sięgać:

  • kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące piersią
  • osoby z nadwrażliwością na jakikolwiek składnik rośliny

Osoby przyjmujące na stałe leki, przed piciem kory powinny skonsultować się z lekarzem. Należy wówczas zachować dwugodzinny odstęp od przyjmowanych leków. 

Wiąz czerwony jest ciężkostrawny i może wywoływać niedrożność.

 



Źródło: niezalezna.pl

#Wiąz czerwony #przeziębienie #ból gardła #Infekcje górnych dróg oddechowych #wrzodziejące zapalenie jelita grubego #zespół jelita nadwrażliwego

Mariola Łukawska