Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

Sztuka otwierania szampana. Jak to robić prawidłowo?

W noc sylwestrową korki od szampanów strzelają jak nigdy. Wszyscy lubią wina musujące, ale przy ich otwieraniu należy pamiętać, że zawartość butelki znajduje się pod wysokim ciśnieniem. Otwieranie szampana w taki sposób aby nie strzelić i nie przestraszyć nikogo to czasem sztuka. Warto też wiedzieć, że strzelanie korkiem jest również niebezpieczne dla zdrowia. Ale na szczęście umiejętność otwierania szampana w prawidłowy sposób nie jest trudna w opanowaniu. Jak krok po kroku otworzyć szampana? Jak podawać szampana?

Szampan
Szampan
JESHOOTS.com - pexels.com

Jak poprawnie otwierać szampana?

Największą tajemnicą prawidłowego otwierania szampana jest jego właściwa temperatura. Przed otwarciem butelki należy schłodzić ją do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Jak schłodzić szampana? Najlepiej będzie zrobić to w lodówce, np. wkładając ją na 5 minut do zamrażarki bądź wystawić na jakiś czas na zewnątrz. 

Można schłodzić go także w specjalnym kubełku z lodem. Schłodzenie jest ważne, ponieważ niska temperatura zmniejsza ciśnienie w środku, co powoduje, że płyn nie będzie starał się wypchnąć korka.

Wystrzał korka

Korek leci z prędkością nawet 80 km/h!

Okres świąteczno-noworoczny sprzyja spotkaniom w gronie najbliższych, którym nierzadko towarzyszą napoje z procentami. Ale w jaki sposób otwierać butelki szampana, aby nikomu nie stała się krzywda?

Ciśnienie w butelce szampana lub wina musującego o pojemności 750 ml jest około trzykrotnie wyższe niż w standardowej oponie samochodowej. Umożliwia to wystrzelenie korka na odległość do 13 metrów z prędkością do 80 km/h i może spowodować trwałe uszkodzenie oczu, a także inne obrażenia.

Korek może zatem przemieszczać się z butelki do oka tak szybko - w czasie krótszym niż 0,05 sekundy - że odruch mrugania staje się nieskuteczny. A kiedy już do niego dotrze, może doprowadzić do takich problemów, jak trwała ślepota czy odwarstwienie siatkówki.

Otwieranie szampana krok po kroku

1.    Należy schłodzić szampana do temperatury 6-8 st. Celsjusza.
2.    Zdjąć folię z korka i lekko odkręcić druciki, a następnie zdjąć je.
3.    W trakcie otwierania należy wziąć butelkę do jednej ręki, przechylić pod kątem 45 stopni, drugą ręką chwycić korek mając cały czas kontrolę nad nim.
4.    Przytrzymać korek ręką i kręcić butelką, a nie korkiem. Po chwili korek powinien zostać wam w ręku wydając ciche pyknięcie.

Jakich kieliszków używać do szampana?

Do picia szampana nie używa się dowolnych kieliszków czy szklanek. Wykorzystywane jest szkło w takim kształcie, który najlepiej uwypukli bukiet smaków i pozwoli cieszyć się bąbelkami.

3 rodzaje kieliszków do szampana

•    Wysokie kieliszki typu flute. Są najpowszechniejsze, najdłużej trzymają musujący płyn, ale mają wąskie ścianki co utrudnia nalewanie.
•    Kieliszki do białego wina. To także kieliszki o podłużnym kształcie. Mają jednak szerszą średnicę można więc nie tylko łatwiej go napełnić, ale też dorzucić kostkę lodu czy truskawkę.
•    Tradycyjne szampanki. Kiedyś tylko takich kieliszków używało się do szampana. To szeroka czarka, w której gaz co prawda najszybciej ucieka, ale kieliszek prezentuje się najbardziej elegancko.

Zatyczka w korku od szampana

Szampan ma w sobie bąbelki i wie to każdy. Gdy wygazuje się, nie jest już smaczny. Dlatego właśnie powstał ten korek. Otwieranie szampana za każdym razem, gdy chcemy go nalać, nie jest wygodne, w końcu korek ten wyjmuje się dość ciężko. Na szczęście nie musimy tego robić.

Po wyjęciu korka od szampana odetnij jego dolną część. W środku jest otwór, przez który poleci szampan. Kolorowy fragment korka to nic innego jak zatyczka od niego. Gdy następnym razem będziesz nalewać szampana, zamiast ponownie go otwierać, po prostu otwórz zatyczkę i nalej go przez korek.

Szablowanie szampana — co to takiego?

Sabrage, inaczej szablowanie, jest tradycyjną metodą otwierania szampana wykorzystywaną podczas różnego rodzaju ceremonii, takich jak chociażby przyjęcia weselne. Historia otwierania szampana szablą sięga czasów tuż po zakończeniu rewolucji francuskiej. Jako że używaną przez arystokratów bronią była właśnie szabla, to właśnie ją przeważnie wykorzystywano do otwierania butelek musujących trunków.  

Jak po kroku powinno wyglądać szablowanie szampana? Butelkę z alkoholem należy schłodzić do temperatury 4 stopni w celu obniżenia ciśnienia. Po upływie około godziny trunek przekładamy do wiaderka, szyjką do dołu i zasypujemy kostkami lodu na 5 minut. Następnie usuwamy folię z butelki, przesuwamy koszyczek w kierunku brzegu szyjki, ustawiamy ją pod kątem 45 stopni i jednym płynnym ruchem wykonujemy cięcie wzdłuż spoiny.
 

 



Źródło: newsy.gotujmy.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska